Неділя всіх святих

В сто раз більше одержить і життя вічне матиме в спадщину.

Мт 10,32-33,37-38,19,27-30

Більшість неділь церковного року беруть свій початок від Зіслання Святого Духа, тому їх називають неділями після Зіслання Святого Духа. Перша неділя після П’ятидесятниці називається ,,Всіх святих”.

Якщо пригадаємо собі сходження Утішителя на апостолів, то бачимо, що Він наповнив їх дарами й учні зразу ж почали приносити їхні плоди: звільнилися від страху та сумнівів щодо воскресіння Спасителя, відважно проповідувати віру та науку Ісуса, оздоровляти хворих. Тож головна думка Євангелія Неділі всіх святих – це плоди Святого Духа, тобто плоди нашої віри. Зокрема плоди живого зв’язку з Богом, вірності Христові, щирої любові, що Бог є найбільшим скарбом для нас, довіри Ісусові, коли несемо хрест за Ним, пошуку щастя разом з Ісусом: душевного спокою, радості, достатку, успіхів, любові.

Тема святості у першу неділю після Зелених свят вибрана невипадково. Церква вшановує всіх святих як приклад правдивості віри та любові до Бога, які принесли щедрі плоди свого духовного життя: пізнання Божої правди й мудрості, твердої віри, непохитної надії, вірності Богові, навіть мученицької смерті з любові до Христа. Святі зробили багато діл милосердя, допомоги ближнім, особливо убогим, навернули чимало грішників до Бога та спасіння.

Через святих Церква заохочує до правдивої побожності, якою наповняє нас Святий Дух, щоб наше ставлення до Бога не було холодним, а живим, дружбою двох приятелів: людини з Богом. Цю єдність із Господом завдяки любові, яку мали апостоли з Ісусом, можемо збудувати з поміччю Святого Духа, який є джерелом сили, єдності та любові.

Усі ми хочемо в житті добра від нашої праці, а особливо від Бога. Для цього потрібна праця людська й духовна. Від якості нашої праці, побожності залежать їхні плоди, як пише апостол Павло: ,,Що хто посіє, те й пожне. Хто скупо сіє, скупо буде жати; А хто щедро сіє, той щедро жатиме” (1Кр 9,6). Сьогодні у Євангелії Ісус подає ознаки доброї, успішної праці: присутність Бога в житті й вірність Йому, щира любов і довіра Христові, дружба з Ісусом, яка надає вартість і сенс усьому. Кожен вибір у житті, зроблений з Ісусом, принесе успіх і задоволення, добро людське й духовне, земне та вічне. Так здійсняться слова Христа: ,,Хто перебуває в мені, а я в Ньому, той плід приносить щедро” (Йо 15,5). Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело