Правоохоронці з кількох континентів об’єднали зусилля для боротьби зі злочинністю

На початку червня 2024 року в м. Варшава (Республіка Польща) в головному офісі агенції FRONTEX під головуванням Австрії, Румунії та агенцій FRONTEX, EUROPOL, INTERPOL, було розгорнуто координаційний штаб щодо проведення спільної правоохоронної операції Joint Action Day «Global Chain» в рамках Європейської міждисциплінарної платформи проти кримінальних загроз (EMPACT), спрямованої на протидію торгівлі людьми.

В операції взяли участь близько 40 країн світу. Від України у заході брали участь представники Державної прикордонної служби та Департаменту міграційної поліції Національної поліції.

Ця широкомасштабна операція проводилася з 3 по 9 червня і була зосереджена на ліквідації мереж торгівлі людьми, в тому числі з метою сексуальної експлуатації, втягування та використання дітей у злочинній діяльності.

Учасники, з метою координації спільних дій по протидії транскордонній злочинності, здійснювали безпосередній обмін інформацію в розгорнутому координаційному штабі. Завдяки можливостям агенцій EUROPOL, INTERPOL та FRONTEX представники правоохоронних органів країн-учасників мали можливість оперативно обмінюватись інформацією щодо потенційних жертв торгівлі людьми, а також організаторів протиправної діяльності.

Результатом «Global Chain» стало затримання 219 злочинців, порятунок 1374 постраждалих, серед яких жінки та діти. Крім того, встановлено 362 підозрюваних у злочинах, розпочато 276 нових розслідувань.

Також за результатами співпраці з представниками правоохоронних органів Данії вдалося виявити шість громадянок України, які стали жертвами сексуальної експлуатації.

Серед іншого міжвідомчою групою правоохоронців у складі оперативних співробітників Чернігівського прикордонного загону, відділу міграційної поліції на Чернігівщині було припинено злочинну діяльність зловмисника, який намагався завербувати жінку з інвалідністю 2 групи на «замовлення» військовозобов’язаного, з метою укладання фіктивного шлюбу для ухилення від проходження військової служби з можливістю подальшого виїзду за кордон.

Джерело