У Белграді відбулася пленарна зустріч Ради Єпископських Конференцій Європи

У Белграді відбулася пленарна зустріч Ради Єпископських Конференцій Європи

Євангелізація та місія Церкви в Європі з поглядом, скерованим на Синод про синодальність, Ювілей та ситуації війни в річних частинах світу були в центрі уваги Ради Єпископських Конференцій Європи, що відбувалася в столиці Сербії. Призначено нового генерального секретаря.

«Паломники надії. Задля синодальної та місіонерської Церкви», – на таку тему від 24 до 27 червня 2024 року в столиці Сербії Белґраді відбулася цьогорічна пленарна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), що збирає очільників європейських єпископатів або їхніх делегатів. Як зазначається у підсумковому комюніке, праці розпочалися оглядом ситуації в Європі, чому допомогли доповіді голови Комісії єпископатів ЄС, Апостольського нунція при ЄС та Постійного Спостерігача Святого Престолу при Раді Європи. Далі очільники різних комісій представили свою діяльність.

Роль регіональних об’єднань у синодальному процесі

У своєму вступному слові Преосвященний Ґінтарас Ґрушас, Архиєпископ Вільнюський і Голова Ради Єпископських Конференцій Європи, нагадав про відкриття нової штаб-квартири Ради Єпископських Конференцій Європи в Римі, задуманої з метою зміцнити співпрацю та обмін європейських єпископів між собою та з Апостольською Столицею, а також надати нового пастирського та екуменічного імпульсу, особливо в Ювілейний рік та в контексті синодального процесу. Готуючись до другої сесії Синоду, присвяченого синодальності, архиєпископ Ґрушас зупинився на ролі, яку можуть відігравати континентальні органи та Єпископські Конференції в тому, щоб зростати в синодальності та жити нею. Він також представив ініціативи в екуменічній сфері, якими займається CCEE: оновлення Європейської екуменічної хартії, підписаної разом з Конференцією Європейських Церков (CEC) в 2001 році, яка в новій редакції повинна бути підписана в неділю після Великодня 2025 року, в рік, коли дата Пасхи збігається для всіх християн. Врешті, він закликав усіх готуватися до Ювілею, що наближається, щоб «він став подією благодаті для наших спільнот і наших країн та нагодою засвідчити, що Христос є єдиною надією для людини».

Євангелізація в актуальному контексті

Кардинал Роберт Превост, Префект Дикастерії в справах єпископів, виголосив доповідь на тему «Євангелізаційний і місіонерський вимір Церкви в Європи», відправними точками якої став актуальний контексті, як от нещодавні вибори до Європарламенту та різні кризові ситуації в світі, між якими – війна в Україні та війна на Близькому Сході. Як виходець із августиніянської чернечої родини, в світлі бачення часу, запропонованого святим Августином, він зосередився на ключовій ролі Втілення Ісуса, яке ми маємо змогу переживати в Євхаристійному богослужінні та втілюючи в щоденному житті «спосіб любити, притаманний Ісусові Христові».

Інші теми

Богослов Йозеф Сайер висвітлив тему наслідків і впливу нової Апостольської конституції про Римську курію «Praedicate Evangelium» в тому, що стосується діяльності єпископських конференцій та континентальних об’єднань. Він наголосив на оновленій ролі єпископських конференцій, з якими дикастерії в світлі нового законодавства повинні регулярніше обмінюватися, приймаючи також від них деякі ініціативи.

Учасники асамблеї також обрали нового Генерального Секретаря CCEE на наступне п’ятиріччя. Ним став о. Антоніо Амміраті, дотеперішній віцесекретар і речник. Члени Ради Єпископських Конференцій Європи також мали зустріч з Предстоятелем Сербської Православної Церкви патріархом Порфирієм. Учасники асамблеї закликають 21 вересня, міжнародний день миру, піднести молитву за жертви війн.

Наступна асамблея відбудеться від 8 до 10 жовтня 2025 року в Лісабоні.

Джерело: vaticannews.va

Джерело