Музеї Ватикану влітку представлять рідкісний релікварій з Монтальто

Музеї Ватикану влітку представлять рідкісний релікварій з Монтальто

Впродовж усього літнього сезону, що розпочався 25 червня, у музеях Ватикану можна побачити виставку «Шедевр самоцвітів, золота та емалі», присвячену релікварію Монтальто делле Марке – символу благочестя та громадянської гордості. Директорка музеїв Барбара Джатта каже: «Цією виставкою ми хочемо вказати на ювілей 2025 року та вшанувати Сикста V, папу, який оновив обличчя Риму.

19 сапфірів, 20 рубінів, 59 перлин, 1 камея з халцедону з фігурою Христа, котрий благословляє. Це дорогоцінні камені, які завершують унікальний, надзвичайно рідкісний шедевр французького пізнього готичного ювелірного мистецтва, виставлений впродовж літнього сезону в залі XVII Ватиканської пінакотеки. Сцени зі Страстей Господніх прикрашають релікварій Монтальто – крихкий артефакт, у якому переплелися віра, благочестя, історія та громадянська гордість.

Релікварій Сикста V

Рідкісний об’єкт сакрального мистецтва у 2013 році відреставрував флорентієць Опіфіціо делле П’єтре Дюре, який також зробив капітальний ремонт його металевої конструкції та елементів емалі після руйнівного землетрусу, що призвів до закриття єпархіального музею в Монтальто, де він зберігався. Релікварій був подарований папою Сикстом V у 1586 р. його рідному місту в регіоні Марке. До цього експонат мандрував Європою.

До Ювілею

«Релікварій, – пояснює директорка Ватиканських музеїв Барбара Джатта, – асоціюється з іменем важливого Папи, якого ми хочемо відзначити. Цією виставкою ми хочемо підкреслити Ювілей 2025 року та відзначити Папу, який, завдяки Доменіко Фонтані, своєму видатному архітектору, відобразив нове обличчя урбаністики Риму».

Твір місцевої самобутності

Мистецький витвір настільки став частиною місцевої ідентичності жителів Монтальто в регіоні Марке, що в 1798 році, щоб запобігти вивезенню французькими військами його до Парижа, відбулося справжнє повстання серед жителів і був сплачений викуп, щоб запобігти його пограбуванню. «Громадяни, – згадує Барбара Джатта, – захистили цей релікварій, надавши золото наполеонівським військам, щоб вони не вивезли його назад до Франції».

Музеї Ватикану влітку представлять рідкісний релікварій з Монтальто

Музеї Ватикану влітку представлять рідкісний релікварій з Монтальто

Музеї Ватикану влітку представлять рідкісний релікварій з Монтальто

 

З першого погляду вражає рідкість використаних матеріалів, художня якість і майстерність виконання. Техніка пуантиле, дуже поширена в золотарстві за Альпами, прикрашає крила янголів, розташованих угорі, та квіткове оздоблення рами рослинними мотивами, такими як чорнобривці, глід, фіалка, гвоздика, шипшина, льон, символічно вказуючи на Діву Марію, а також страждання.

Організація виставки у музеях Ватикану

Після завершення виставки, відкритої цього тижня у музеях Ватикану, релікварій повернеться на своє колишнє місце в єпископському музеї Монтальто в провінції Асколі-Пічено, який досі закритий через роботи після землетрусу. «Виставка, – підсумовує директорка музеїв Ватикану, – обов’язково триватиме до вересня. Після цього на нас чекають інші ювілейні ініціативи у музеях Ватикану. Сподіваємося, що до цієї дати дієцезіальний музей Монтальто Марке бути відновленим, і що релікварій зможе повернутися додому, до тих громадян, які так його цінують».

Джерело: Римсько-Католицька Церква в Україні

Джерело