У Києві щороку утворюється близько мільйона тонн відходів, що містять до 40% калорійної фракції, придатної для виробництва енергії на ТЕЦ – Петро Пантелеєв

У столиці щороку утворюється понад 1 млн тонн твердих побутових відходів, у складі яких є так звана висококалорійна фракція (SRF/RDF), придатна для виробництва енергії. Її частка в загальному обсязі відходів може сягати 40%. В умовах тотального дефіциту електроенергії внаслідок російських обстрілів ми просто зобов’язані використовувати цей ресурс, який, безперечно, допоможе українській енергетиці. У Європі ТЕЦ працюють на відходах десятки років і мають високі показники ефективності та екологічності. Про це в ефірі Суспільне.Студія заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Сьогодні в умовах тотального енергетичного дефіциту ми зобов’язані використовувати всі ресурси для виробництва енергії. Ми прийняли доктрину енергетичної стійкості «Енергетичне відновлення: шлях до розподіленої когенерації», яка передбачає децентралізацію виробництва енергії і ширше використання інших видів палива – водню, сонячної енергії, відходів. У Києві за рік утворюється понад 1 млн тонн твердих побутових відходів. Це – колосальний ресурс, який ми повинні використовувати», – зауважує посадовець.

За його словами, міська влада планує застосовувати лише сучасні раціональні підходи до переробки, які передбачають сортування, де кожна фракція відходів має використовуватись за призначенням – або для переробки і повторного використання, або для виробництва тепла й електроенергії. У Європі це вже практика десятиліть.

«На першому етапі ми повинні відібрати і відсортувати цінне, те, що можна переробити (скло, пластик тощо). Далі на сортувальних станціях, тобто спеціальному обладнанні, відділяються органічні відходи (залишки їжі, рослинності тощо) та фракція, що має високу калорійність і використовується як паливо для сучасних ТЕЦ. Таких об’єктів уже багато закордоном. Вони працюють ефективно та екологічно, наприклад, у Данії, Швеції, Німеччині тощо. У результаті на полігон потрапляє лише незначна частина відходів, так звана інертна фракція, яка вже непридатна для жодного з вищезгаданих методів переробки», – зазначив Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, з 2018 року в масштабах всього Києва працює система роздільного збору: у дворах житлових будинків розміщено близько 3 тисяч контейнерів для різних видів відходів – скла, пластику, паперу, сухої фракції, небезпечних відходів. Також розпочали пілотний проєкт зі збору медичних відходів та відпрацьованої дрібної електроніки. 

Джерело