Звільнення священників з полону. Нунцій: радісна мить і спонука діяти далі

Звільнення священників з полону. Нунцій: радісна мить і спонука діяти далі

Апостольський нунцій в Україні взяв участь у зустрічі звільнених з російського полону священників-редемптористів. У коментарі для ватиканських медіа він не приховував своєї радості.

«Сьогодні, 29 червня, о другій годині ночі, до Києва прибули цивільні особи, яких кілька годин тому звільнила російська федерація, в тому числі два греко-католицькі священики, отці-редемптористи Богдан Галета та Іван Левицький. Я, безумовно, дуже радий, що зміг бути присутнім на зустрічі наших священиків тут, у Києві», – зазначив у коментарі для ватиканських медіа архиєпископ Вісвалдас Кулбокас, Апостольський нунцій в Україні. «Дякуємо Богові, що ця дуже радісна подія настала, і будемо сподіватися, що вже найближчими днями, після медичних обстежень, священики зможуть почати повертатися до більш-менш нормального життя», – сказав він.

Ввечері, 28 червня 2024 р. Президент України поширив повідомлення про те, що вдалося звільнити з російського полону десять цивільних осіб, між якими два священники, які в листопаді 2022 року були затримані окупаційною владою у Бердянську. У церемонії зустрічі з доручення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, взяли участь єпископ-помічник Київської архиєпархії Андрій Хімʼяк та о. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

Протягом останніх півтора року Апостольський нунцій Вісвалдас Кулбокас у своїх виступах, молитвах та інтерв’ю постійно висловлював занепокоєння становищем душпастирів, про яких не було жодних відомостей. Тому тепер не приховує своєї радості. «Звичайно, – розповів він, – я застав їх виснаженими, бо вони перебували в полоні від 16 листопада 2022 року, тобто понад півтора року. І все ж вони є священиками, які залишилися такими, і перш за все вони згадали про своїх співвітчизників, які досі залишаються в полоні, попросили молитися за них і працювати, щоб кожен з них міг повернутися додому. І вони подякували їм, вони також подякували Президенту України Володимиру Зеленському, вони також подякували владі, яка організувала коротку прес-конференцію, вони подякували, зокрема, Святому Престолу за те, що він посприяв цьому звільненню, яке відбулося за схемою обміну».

Вдячність Святому Престолу висловив і Президент України Володимир Зеленський. «Дякую кожному й кожній, хто допомагав! Дякую нашій команді, яка займається звільненням полонених. Хочу відзначити також зусилля Ватикану заради того, щоб повернути додому цих людей», – читаємо в повідомленні на офіційному каналі в «Telegram». Cлова щирої подяки Апостольській Столиці за порятунок священників УГКЦ склав Блаженніший Святослав, скеровуючи особливі слова вдячності до Папи Франциска, кардинала П’єтро Пароліна та всього дипломатичного корпусу Ватикану, а окрему подяку за посередництво –кардиналові Матео Дзуппі й архиєпископові Вісвалдасу Кулбокасу, які «зробили неоціненний особистий внесок у те, що ця подія стала дійсністю».

«Це був дуже радісний момент, який заохочує всіх нас і надалі молитися за всіх полонених, бо їхня доля дуже важка, деякі з них перебувають у неволі вже кілька років. А також об’єднувати зусилля і креативність у конкретних спробах, у конкретних ініціативах, щоб сприяти звільненню чи обмінам. Бо кожне життя є дорогоцінним для всіх нас, а особливо в Божих очах», – наголошує в коментарі для Ватиканських медіа Апостольський нунцій в Україні.

Джерело: vaticannews.va

Джерело