Єпископ Йосиф Мілян під час місійного курсу ПМВ відзначив інтелектуальний та духовний рівень семінаристів УГКЦ

Інтелектуальний, духовний і культурний рівень наших семінаристів є достатнім, щоби душпастирювати і в Донецьку, і в Мюнхені. Про це заявив єпископ-помічник Київської архиєпархії, колишній Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян під. час спецкурсу ПМВ з місійного служіння у Зарваниці.
Єпископ Йосиф Мілян під час місійного курсу ПМВ відзначив інтелектуальний та духовний рівень семінаристів УГКЦВін зауважив, що раніше небагато семінаристів після участі у такому спецкурсі Пасторально-міграційного відділу УГКЦ висловлювали бажання їхати душпастирювати на східні чи південні терени України, або навіть у Європу. «І для мене дивно, що є можливість душпастирювати навіть у Західній Європі, і то семінаристи не дуже голосяться. Очевидно, є вимоги — мова. Але при бажанні можна опанувати мову», — зазначив владика Йосиф, як інформує пресслужба Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

За словами єпископа, головна причина неготовності душпастирів їхати на місійні терени — бажання жити і служити в рідних знайомих умовах. «Душпастирювати на Західній Україні — це плисти за течією, йти на місійні терени — це плисти проти течії. Але це вартує. Треба розуміти, що будуть виклики, і їх треба побороти. Головне — повірити в себе, що я це зможу», — наголосив єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Єпископ Йосиф Мілян під час місійного курсу ПМВ відзначив інтелектуальний та духовний рівень семінаристів УГКЦВін також розповів про особливості служіння і потреби в Київській архиєпархії. Владика Йосиф зауважив, що наразі в архиєпархії налічується 150 священників, і потрібно ще бодай 25. «Попит на нашу Церкву є дуже великий. Наші священники інтелігентні, креативні, культурні, добрі богослови, можуть організувати катехизи, „Канікули з Богом“, табори в Карпатах, вишкіл молодих лідерів, багато різних програм. У Києві подекуди служимо в пристосованих приміщеннях, наприклад, у підвальному приміщенні — на Оболоні, у бібліотеці — на Позняках. Але людей збирається достатньо, бо священники пасторально працюють з ними, і це дає плоди. У Патріаршому соборі було так багато людей на Великдень, ніколи раніше стільки не було, навіть до війни», — поділився єпископ.

 

Владика Йосиф також зауважив, що Стратегія розвитку Київської архиєпархії передбачає охопити духовною опікою усі обласні і районні центри на її теренах.

Цьогоріч XIII спецкурс з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання Пасторально-міграційний відділ УГКЦ проводить у Марійському духовному центрі «Зарваниця». У заході беруть участь понад 80 вихованців 5 духовних семінарій УГКЦ: Київської, Дрогобицької, Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

 

Джерело