Ватикан: чергова зустріч Римської курії і німецького єпископату

Ватикан: чергова зустріч Римської курії і німецького єпископату

Триває діалог між Апостольською Столицею та Німецькою єпископською конференцією. У Ватикані відбулася чергова робоча зустріч, в центрі уваги якої – березнева домовленість про опрацювання конкретних форм здійснення синодальності в німецькій Церкві.

Відповідно до побажань Папи Франциска, представники Римської курії та Німецької єпископської конференції знову зустрілися 28 червня 2024 року у Ватикані для подальших переговорів. Діалог, який розпочався з візиту ad limina німецьких єпископів у листопаді 2022 року, крайня зустріч в рамках якого відбулася 22 березня 2024 року, таким чином триває і далі.

Конкретні форми синодальності

Одноденна зустріч, як зазначається в спільній заяві, оприлюдненій ввечері, вкотре відзначилася позитивною, відкритою та конструктивною атмосферою. Основою стала домовленість від 22 березня 2024 року, яка передбачає опрацювання конкретних форм здійснення синодальності в Церкві в Німеччині, відповідно до еклезіології Другого Ватиканського Собору, положень канонічного права та плодів Синоду Вселенської Церкви, які будуть представлені на затвердження Апостольській Столиці (recognitio).

Зустріч Синодального комітету

Під час обміну думками єпископи поінформували про останнє засідання Синодального комітету – тимчасового робочого органу, на якому обговорювалися богословські засади та можливість юридичної реалізації національного синодального органу. Теперішня зустріч була зосереджена на взаємозв’язку між здійсненням єпископського служіння та сприянням співвідповідальності всіх вірних і, зокрема, на аспектах канонічного права щодо встановлення конкретної форми синодальності в Церкві в Німеччині. Зазначається, що прагнення зміцнювати синодальність у житті Церкви з огляду на ефективнішу євангелізацію є обопільним.

Зміни в проекті національного синодального органу

Створена Синодальним комітетом комісія, зазначається в комюніке, займеться опрацюванням структури запропонованого синодального органу. Вона працюватиме в тісному контакті з аналогічною комісією, що складатиметься з представників компетентних дикастерій, щоб розробити проект. Для представників Римської курії важливими є два аспекти. Вони хотіли би бачити зміну назви та деяких елементів раніше сформульованої пропозиції про можливий національний синодальний орган. Щодо положення цього органу, то досягнуто згоди, що він не повинен бути ні над, ні на тому ж рівні, що й єпископська конференція.

Наступні переговори після Синоду

Було також обговорено питання про майбутній склад делегації Єпископської конференції Німеччини, яка братиме участь у діалозі з представниками Римської курії. Переговори продовжаться після завершення Синоду Вселенської Церкви. Під час них обговорюватимуться також інші антропологічні, еклезіологічні та літургійні теми.

Учасники зустрічі

З боку Римської курії в зустрічі брали участь кардинали Віктор Мануель Фернандес, Курт Кох, П’єтро Паролін, Роберт Ф. Превост, OSA, Артур Рош та архиєпископ Філіппо Янноне. Від імені німецького єпископату виступили єпископи Ґеорґ Бетцінґ, голова єпископської конференції, Штефан Акерманн, Бертрам Майєр і Франц-Йозеф Овербек, відповідно голови єпископських комісій у справах літургії, Вселенської Церкви та віровчення, а також генеральний секретар Беате Жіль і речник Маттіас Копп.

Джерело: vaticannews.va

Джерело