Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

У понеділок, 1 липня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук Архієрейською Божественною Літургією в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового м. Івано-Франківськ відкрив ювілейний рік — 90-ліття від утворення Європейської Провінції Співстраждання Матері Божої Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Поблизу Архікатедрального собору Предстоятеля УГКЦ вітали учні Ліцею №10 Івано-Франківської міської ради, катехизацією яких займаються сестри-служебниці.

Відтак Патріарха вітали представники місцевої влади, зокрема п. Віталій Ільчишин, заступник голови Івано-Франківської ОДА, п. Василь Гладій, перший заступник голови облради, та п. Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська.

Опісля Отця і Главу УГКЦ урочисто зустріли сестри-служебниці, зокрема с. Софія Лебедович, генеральна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, та с. Христофора Буштин, Провінційна настоятелька ЗССНДМ в Україні.

Згодом настоятель собору о. Юрій Новіцький запросив Патріарха очолити Архієрейську Божественну Літургію.

Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

Під час моління Блаженнішому Святославу співслужили Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Владика Ігор Возьняк й численно зібрані єпископи Української Греко-Католицької Церкви зі всього світу, а також запрошені священнослужителі.

У часі Літургії Архієрей звернувся до присутніх із проповіддю, мовивши:

«Коли Європа переживала Першу світову війну, а наша Церква опинилася розділеною кордонами нових повоєнних держав, і перед нашою Церквою, і перед Згромадженням Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії постали нові виклики. Зокрема виклик відчуження одні від одних. Та сестри вирішили творити глобальне Згромадження. Думаю, що на це їх надихнув праведний Митрополит Андрей Шептицький — перший глобальний душпастир нашої Церкви, який в той час відвідав і Канаду, і Аргентину й Бразилію, а повернувшись до Галичини, почав дбати про тих українців, які опинилися далеко поза межами нашої Батьківщини».

Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

«І ось в 1932 році Папа Пій XII видає нові Устави для Згромадження, але перед тим питає, чи сестри хочуть бути єдиними. І всі сестри з цілого світу сказали: “Ми є одна Церква, один народ”. І 90 років тому, 4 липня 1934 року, відбулася перша Капітула новооб’єднаного Згромадження», — акцентував Блаженніший Святослав.

А відтак додав: «На тій Капітулі сестри вчинили пророчий жест — зняли свої обручки й переплавили їх на єдину Євхаристійну чашу. І таким чином показали: “Ми у Христі є єдиною родиною сестер глобальної Української Греко-Католицької Церкви”. Можливо, ця подія 1934 року на десятиліття випередила єднання українців у своїй єдиній Церкві. Бо не було іншої інституції, яка була б фундаментом, основою та осердям світової української громади».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ — «У єдності плекайте своє сестринство», — Блаженніший Святослав до Сестер Згромадження Непорочної Діви Марії

Опісля Літургії Предстоятель УГКЦ промовив, що сьогодні в Івано-Франківську відбувається Всецерковне глобальне свято, а отже йому належить глобальне святкування. Опісля цих слів Глава Церкви представив всім присутнім єпископів з усіх куточків земної кулі, які сьогодні прибули на урочисте відкриття ювілейного року Згромадженння Сестер Служебниць.

Патріарх також зазначив, що наша Церква має багато монаших спільнот, зокрема отці та сестри василіяни, воплоченці, редемптористи, але сьогодні наше духовенство та вірні складають велику вдячність Богові за Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Відтак Глава УГКЦ представив присутнім генеральну настоятельку ЗССНДМ сестру Софію Лебедович:

«Сьогодні на ваші руки складаємо вдячність Богові за сестер-служебниць у всьому світі, а вони, окрім України, звершують служіння у Казахстані, Польщі, Словаччині, Німеччині, Боснії, Сербії, Франції, Бразилії, Америці, Канаді та в Аргентині. Дякуємо за ваше служіння, бо ви є тими “нервами”, які об’єднують нашу Церкву в одне єдине тіло», — промовив Блаженніший Святослав.

Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

Згодом слово мала сестра Софія, яка подякувала всім, хто сьогодні завітав до храму, щоб разом дякувати Господу Богу за великий дар об’єднання Згромадження.

«Ми нині хочемо дякувати господу Богу за сестер, їхню мудрість та жертовність, за їх бажання бути однією родиною. А що їх тримало? Віра, любов до Церкви та свого народу. І нині ми просимо Спасителя про великий дар єдності, щоб ми зростали у ній. Зростали у щораз більшій любові до українського народу. Дякуємо Богові за вас, дорогий Блаженніший Святославе. Дякуємо за глибоке Боже слово», — сказала сестра Софія.

А відтак додала: «Шукайте перше Царства Небесного. Ні про що не журіться, тільки шукайте Його справедливості. Дякуємо, ваше Блаженство, за вашу любов та підтримку, яку ми відчуваємо повсякчас».

Особлива подяка пролунала для Митрополита Володимира Війтишина за теплий прийом на Прикарпатті та можливість саме тут відкрити ювілейний рік. Сестра Софія зазначила, що Івано-Франківськ є дуже важливим містом для Згромадження, бо тут довгі роки жив та служив співзасновник Згромадження — о. Єремія Ломницький, ЧСВВ.

Також с. Софія висловила вдячність присутнім владикам за підтримку й співпрацю зі Згромадженням, а також отцям василіянам, редемптористам та студитам й добродіям за спільну молитву. Відтак монахиня висловила слова подяки вислуженій генеральній настоятельці Згромадження с. Терезі, генеральній дорадниці Згромадження с. Терезі, а також провінційним настоятелькам з Європейської Провінції Співстраждання Матері Божої та Провінційній настоятельці СНДМ в Україні с. Христофорі Буштин.

Пізніше с. Софія Лебедович зачитала спеціальну грамоту з особливим Апостольським благословенням Папи Римського Франциска с. Христофорі Бурштин та всій спільноті Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії Провінції Співстраждання Матері Божої в Україні з нагоди 90-ліття від утворення Європейської Провінції.

Блаженніший Святослав пригадав, що сестри мають свій монастир в окупованому Донецьку, й запевнив у молитвах з надією, що сестри зможуть туди повернутися зі своєю місією, й додав: «І Господь Бог нас слухає, адже Він визволив з полону наших редемптористів о. Івана Левицького та о. Івана Гелету. Тішимося, що маємо ісповідників віри наших часів і сподіваємося, що Господь дозволить нам працювати для звільнених наших братів на окупованих територіях».

Опісля Митрополит Володимир Війтишин подякував Блаженнішому Святославу за спільну молитву з нагоди святкування ювілею сестер-служебниць й від імені вірних та духовенства привітав його із 30-ою річницею пресвітерських свячень, які він отримав із рук Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського 26 травня 1994 року.

Відтак Блаженніший Святослав подякував українському війську за захист Батьківщини й закликав пам’ятати про всіх Воїнів у молитві.

На завершення у соборі лунала молитва за Україну «Боже Великий, Єдиний».

Архієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви МаріїАрхієрейською Літургією в Івано-Франківську відкрили ювілейний рік Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

Довідково:

Під час моління Главі УГКЦ співслужили Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Архієпископ і Митрополит Львівський Владика Ігор Возьняк, Єпарх Сокальсько-Жовківський Владика Михаїл Колтун, Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк, Єпарх Стрийський Владика Тарас Сеньків, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький Владика Ярослав Приріз, Єпарх Стемфордський Владика Павло Хомницький, Єпарх Едмонтонський Владика Давид Мотюк, Єпарх Бучацький Владика Дмитро Григорак, Єпископ Єпархії Торонто та Східної Канади Владика Браян Байда, Єпископ Єпархії Святого Миколая з осідком у м. Чикаго Владика Венедикт Алексійчук, Єпископ Єпархії Пресвятої Родини з осідком у м. Лондон Владика Кеннет Новаківський, Єпископ Єпархії Святого Йосафата з осідком у м. Парма Владика Богдан Данило, Єпарх Кам’янець-Подільський Владика Іван Кулик, Єпископ Мельбурнської Єпархії Святих верховних апостолів Петра і Павла Владика Микола Бичок, Екзарх Одеський Владика Михайло Бубній, Екзарх Харківський Владика Василій Тучапець, Апостольський адміністратор Єпархії святого Володимира Великого в Парижі Владика Гліб Лончина, Апостольський Екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії Владика Богдан Дзюрах, Єпарх Саскатунський Владика Михайло Смолінський, Єпископ Курії Києво-Галицького Верховного Архієпископства Владика Степан Сус, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Київської Архієпархії Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архієпархії Владика Андрій Хім’як, Єпископ-помічник Донецького Екзархату Владика Максим Рябуха, Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської Єпархії Владика Петро Лоза, Єпископ-помічник Коломийської Єпархії Владика Петро Голіней, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Владика Григорій Комар, Єпископ-помічник Вінніпезької Архієпархії Владика Андрій Рабій, Єпископ-помічник Стрийської Єпархії Владика Богдан Манишин, а також майбутній Єпископ Мукачівської Єпархії Владика-номінант Теодор Мацапула.

 

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело