Церкви у Святій Землі засуджують «скоординовану атаку» ізраїльської влади на християн

Церкви у Святій Землі засуджують «скоординовану атаку» ізраїльської влади на християн

У розпал війни ХАМАСу та Ізраїлю в Газі патріархи та лідери стародавніх християнських церков в Єрусалимі підписали спільний документ, у якому засуджують те, що чотири ізраїльські муніципалітети намагалися стягувати муніципальні податки з церковної власності всупереч «століттям» історичних угод.

Церковні лідери, включаючи кардинала П’єрбаттіста Піццабаллу, латинського католицького патріарха Єрусалиму, і отця-францисканця Франческо Паттона, кустоса Святої Землі, звинувачують місцеву владу в тому, що вони розпочали «скоординовану атаку» на християнську присутність у Святій Землі.

«Ми вважаємо, що ці зусилля є скоординованою атакою на присутність християн у Святій Землі. У цей час, коли весь світ, і зокрема християнський, постійно стежить за подіями в Ізраїлі, ми знову стикаємося зі спробою влади вигнати християнську присутність зі Святої Землі», – заявили лідери в листі, адресованомк прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху.

У листі від 23 червня церковні лідери висловили занепокоєння після отримання листів-попереджень та повідомлень про судові процеси від чотирьох муніципалітетів Ізраїлю (Тель-Авів, Рамла, Назарет і Єрусалим) щодо ймовірних податкових боргів, пише CNA.

Однак лідери зазначили, що «впродовж століть» церковне майно було звільнене від муніципальних податків відповідно до встановленого статус-кво і що церкви використовували це звільнення, щоб інвестувати в послуги, які приносять користь державі, такі як «школи, лікарні, будинки престарілих і зручності для малозабезпечених».

Лідери зазначили, що муніципальні дії є «тенденційними» та суперечать історичному становищу церков та їхнім відносинам з владою, «порушують існуючі угоди та міжнародні зобов’язання, які забезпечують права церков».

«Обурює, що саме в такі делікатні та складні часи, коли повинні переважати терпіння, співчуття, єдність у молитві та надія, муніципалітети порушують справи проти церков у судах і погрожують. Це є зневагою до наших звичаїв і того, що нам дорого, і водночас порушує взаємну повагу, яка існувала між нами до цього часу», – йдеться у листі.

В інтерв’ю «Associated Press» муніципалітет Єрусалима заявив, що церковна влада протягом останніх років не подавала необхідних заявок на звільнення від податків.

Там також повідомили, що наразі «ведеться діалог щодо стягнення боргів» щодо «комерційної нерухомості».

Конфлікт навколо муніципальних податків на церковне майно в Єрусалимі триває кілька років.

У 2018 році муніципалітет Єрусалиму оголосив про намір збирати податки з церковної власності, яка не використовується як місця поклоніння. Це рішення викликало сильний спротив церковних лідерів, які стверджували, що цей захід порушує історичні угоди та міжнародні зобов’язання.

Джерело