Італійські канікули для дітей з Харківщини

Харківська область, зазнаючи щоденних обстрілів, переживає важкі часи через військові дії. Серед найбільш вразливих — діти, які несуть психологічний стрес від постійних звуків вибухів та втрати своїх домівок. Для того, щоб допомогти їм знайти трохи радості та відновити психологічний комфорт, Карітас Харків разом з волонтерами з Frontiere di Pace, італійською скаутською організацією й гостьовим будинком – casa Scout don Titino та Карітасом Комо, організували особливу подорож у табір до італійського міста Комо для 30 дітей з вразливих категорій.

Окрім відпочинку наші таборовики мали велику місію – свідчити про події в Україні та про ситуацію в Харкові. Під час подорожі було проведено низку зустрічей з місцевими медіа, журналістами, організований благодійний концерт, де діти та супроводжуючі ділились переживаннями та власними історіями для того, щоб якнайбільше людей за кордоном продовжували допомагати Україні.

«Ми відчуваємо велику підтримку. Про це свідчила щоденна зацікавленість журналістів. Надавши безліч свідчень, віримо, що про ситуацію в Україні будуть знати якомога більше людей у світі», – говорить директор Карітас Харків о. Андрій Насінник.

Ось посилання на матеріали місцевих ЗМІ про цю соціально важливу подорож:

1) Змістовна стаття від медіа Avvenire “Milano. L’abbraccio dell’arcivescovo Delpini ai ragazzi ucraini: «Insieme per la pace»”/”Мілан. Архиєпископ Дельпіні обіймає українських дітей: “Разом за мир”

“Наша Церква страждає разом з вами. І з вами закликає до миру. Будьте жінками та чоловіками, які сподіваються на мир. Тому що тільки з миром ми можемо дивитися на життя з упевненістю”, – зазначає архиєпископ. Італійські канікули для дітей з ХарківщиниАрхієпископа Міланський Маріо Дельпіні з українськими дітьми з Харкова вітали в архієпископство Мілана – Гамбассі

2) Відеосюжет від Tg2000 “A Como i bimbi di Kharkiv ospitati in parrocchia”/“У Комо Харківські діти гостили на парафії” (там сестра Олексія дала інтервʼю).

3) Матеріал від Prima Como “Famiglia Sala in concerto a Como: emozione con 30 ragazzi ucraini”/“Сім’я Сала на концерті в Комо: емоції з 30 українськими дітками”, благодійний концерт, на якому побували наші юні бенефіціари з керівництвом Фонду.

4) Стаття Vare News “I ragazzi di Kharkiv in vacanza in Italia davanti all’ambulanza simbolo in piazza a Varese”/“Діти з Харкова на канікулах в Італії перед культовою машиною швидкої допомоги на площі у Варезе”:

«Ми дякуємо меру Варезе, який продемонстрував солідарність міста та Італії з нашою країною, яка страждає через звірства Росії. Ми запросили його до нашого міста, щойно закінчилася війна, і він у відповідь запросив нас сюди, щоб разом поговорити про майбутні проєкти», – розповіла сестра Олексія.

5) Prima Como: “Una vacanza di speranza” e di emozioni bellissime per 30 adolescenti ucraini (Le testimonianze dei giovanissimi ospiti arrivati da Kharkiv, gli incontri col cardinale di Como e l’arcivescovo di Milano.)”/”«Свято надії» та гарних емоцій для 30 українських підлітків (Свідчення зовсім маленьких гостей, які прибули з Харкова, зустрічі з кардиналом Комо та архієпископом Мілана.)”

Італійські канікули для дітей з Харківщини

6) Пост Карітасу Комо.

Пригоди та емоції

Італійські канікули для дітей з Харківщини

Програма відпочинку була наповнена різноманітними активностями, спрямованими на те, щоб подарувати радість та емоційний відпочинок. Кожен ранок розпочинався з руханок та ігор на свіжому повітрі, де діти з задоволенням брали участь у командних змаганнях та цікавих квестах. Вони танцювали, вчились спілкуватися та знаходили нових друзів.

Особливу увагу приділяли соціалізації: діти з Харкова зустрічалися з місцевими однолітками з парафії Вілла – Гуардія та іншими місцевими ораторіями, що допомогло їм на певний час відволіктися та відновити віру у мир. Волонтери Frontiere di Pace сердечно приймали українських гостей, спільно з ними влаштовуючи захопливі ігри та відчуваючи єдність у складний час.

Італійські канікули для дітей з Харківщини

Символічний візит до Мілану

Одним із найважливіших моментів подорожі став візит до Мілану: таборовики та їхні супровідники з Карітасу Харків зустрілися з Архиєпископом Міланським Маріо Дельпіні, аби свідчити про події, що зараз відбуваються в Харкові через війну.

Італійські канікули для дітей з Харківщини

На знак єдності та надії на мир у м. Варезе наша делегація розгорнула синьо-жовтий  стяг біля розстріляної карети швидкої допомоги. Навіть перебуваючи в Італії діти не забували про важку долю рідного міста й ділилися своїми переживаннями за Батьківщину.

Італійські канікули для дітей з Харківщини

Крім того, представники Карітасу Харків з дружнім візитом відвідали дирекцію Карітасу Комо та кардинала Оскара Кантоні, аби особисто висловити подяку за підтримку ініціатив з допомоги людям у потребі, які зазнали жахів війни, та обговорити перспективи подальшої співпраці.

Італійські канікули для дітей з Харківщини

Упродовж понад двох тижнів діти насолоджувалися свіжим повітрям, активним відпочинком, духовно відпочили. Вони змогли відчути дитинство, яке зараз відбирає у них жорстока війна країни-агресора. Зараз, коли настав час повертатись додому, вони не прощаються з новими друзями, а сподіваються на нові приємні зустрічі.

Італійські канікули для дітей з Харківщини “Дуже дякуємо за Вашу підтримку і турботу про наших діточок! Я впевнена, що цей відпочинок, який ви з такою увагою та любовʼю організували для них, запамʼятається надовго. Ми всі відчуваємо вашу підтримку та розуміння. Молимо Бога, щоб він Вас щедро благословив за всі Ваші зусилля і добрі діла!” — подякувала одна з матусь.

Її слова свідчать про важливість таких ініціатив у складний час для України.

Висловлюємо щиру подяку усім причетним до організації та проведення табору для дітей з вразливих категорій населення та ми дуже вдячні за душевний прийом. Кожен день таборування був насичений цікавою програмою, щирим спілкуванням та дружньою атмосферою. Радіємо, що діти, які щоденно відчували на собі реалії війни, мали унікальну можливість наповнитись новими враженнями, емоціями та відвідати цікаві місця. Разом творимо щасливе майбутнє для наших дітей та наближаємо довгоочікувану перемогу.

https://telegra.ph/%D0%86tal%D1%96jsk%D1%96-kan%D1%96kuli-dlya-d%D1%96tej-z-Hark%D1%96vshchini-07-01?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2pq2UlhsrVwznb3dXDMCioV4hF4wFVp4ESgMmIGy0PfdIMa5-nzpzflo0_aem_eRM1HIy-eOVwD_m_ennX4w

Джерело