Кардинал Велькі до німецьких католиків: давайте серйозніше ставитися до Папи Франциска

Кардинал Велькі до німецьких католиків: давайте серйозніше ставитися до Папи Франциска

Кардинал Райнер Марія Велькі закликає католиків Німеччини серйозніше ставитися до Папи. У відео, опублікованому на веб-сайті його архиєпархії минулими вихідними, Архиєпископ Кельна нагадує про лист щодо дебатів про реформу Церкви, який Франциск надіслав католикам у Німеччині рівно п’ять років тому. «Давайте будемо чесними: хто насправді читав цього листа?» – запитує кардинал та зазначає, що Папа неодноразово наголошує, наскільки важливим для нього є цей документ.

29 червня 2019 року Папа Франциск написав листа «До паломницького народу Божого в Німеччині». У ньому він писав про процес реформи Синодального шляху, який тоді ще був запланований і зараз завершився. З одного боку, Франциск високо оцінив відданість і реформаторські зусилля німецьких католиків, і водночас закликав до єдності з Вселенською Церквою. Лист викликав великий резонанс у Церкві Німеччини. Як прихильники, так і противники Синодального шляху, в тому числі кардинал Велькі, відчули підтримку у листі Папи, інформує KAI.

У новому відео кардинал Велькі каже, що своїм листом Папа запрошує людей до євангелізації, яка в його очах є справжньою та важливою місією Церкви. «Я вважаю, що ми повинні виконати його бажання, яке він висловив так наполегливо – для нашого блага, а також для блага Церкви в Німеччині. Бо тільки так вона матиме майбутнє», – сказав Архиєпископ Кельна.

За словами німецького кардинала, Папа писав листа впродовж місяця. «Своїми руками, у вільний час. Тому для нього було важливо підтримати Церкву в Німеччині в одну з її найтемніших годин, витлумачити нам знаки часу, дати нам орієнтацію в цей поворотний момент. Він хотів подати нам свою руку і провести нас цією долиною – як і личить наступнику Петра. Такого історичного листа від нього не отримував жоден інший народ», – наголосив кардинал Велькі.

Реформаційні пропозиції Синодального шляху продовжують викликати суперечки між німецькими католиками та Папою Франциском. Чергові переговори, треті цього року, провели у Ватикані 28 червня кілька німецьких єпископів. За результатами цих переговорів Святий Престол закликав до змін у проекті реформування Католицької Церкви в Німеччині. Нинішній німецький проект Синодальної Ради має бути змінений у деяких аспектах – і більше не повинен називатися «Синодальна Рада». «Щодо статусу цього органу, існує згода, що він не є вищим за Конференцію єпископату, ані не має рівний з нею статус», – йдеться у спільному комюніке Конференції єпископів Німеччини та Святого Престолу.

У запланованому органі німецькі єпископи та миряни хотіли на рівних обговорювати можливі реформи в Церкві, які вони розпочали у 2019 році через Синодальний шлях. На прохання Ватикану комісія в Німеччині, відповідальна за підготовку нового органу, тепер має тісно співпрацювати з компетентними органами Святого Престолу. У спільному комюніке також зазначено, що майбутні проекти німецької сторони мають бути офіційно розглянуті та затверджені Святим Престолом.

Це була третя зустріч такого типу на найвищому рівні впродовж року. Від Римської курії брали участь кардинали: Віктор Мануель Фернандес (префект Дикастерії віровчення), Курт Кох (префект Дикастерії сприяння єдності християн), П’єтро Паролін (держсекретар), Роберт Прево (префект Дикастерії для Єпископів), Артур Рош (Префект Дикастерії для Богослужіння і Дисципліни Таїнств) і Архиєпископ Філіппо Янноне (Префект Дикастерії для правових текстів).

Конференцію єпископів Німеччини представляли: її президент, єпископ Георг Бетцінг, єпископ Стефан Акерман з Тріра (голова єпископської комісії з літургії), єпископ Бертрам Майєр з Аугсбурга (екуменічна комісія) та єпископ Франц-Йозеф Овербек з Ессена ( Комісія з питань віровчення), а також Генеральний секретар д-р Беате Жиль і прес-секретар Єпископської конференції Німеччини Матіас Копп.

Джерело