Папа: Ісус дозволяє доторкатися до Себе і не боїться контакту з нами

Папа: Ісус дозволяє доторкатися до Себе і не боїться контакту з нами

Роздумуючи в своїй недільній катехизі над двома чудами Ісуса, які відбулися через контакт Ісуса з особами, що вважалися «нечистими», Папа Франциск наголосив на тому, що ми потребуємо Церкви й суспільства, які нікого не виключають, а приймають всіх, не навішуючи ярлики.

На сторінках Євангелії від Марка зустрічаємо епізод, який розповідає про два чуда Ісуса, пов’язані між собою. У той час, коли Ісус прямує до дому Яіра, одного з начальників синагоги, бо його донька тяжко хвора, дорогою до Його одягу торкається жінка, хвора на кровотечу, і Він зупиняється, щоб зцілити її. Тим часом повідомляють, що дочка Яіра померла, але Ісус не зупиняється, Він заходить у дім, входить до кімнати дівчини, бере її за руку і піднімає, повертаючи її до життя. Коментуючи цей епізод перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 30 червня 2024 р., Папа Франциск звернув увагу на те, що обидва оздоровлення відбуваються через фізичний контакт: жінка торкається одягу Ісуса, Який, у свою чергу, бере дівча за руку.

Бог не займається сегрегацією

Як пояснив Святіший Отець, ці «дотики» в цьому контексті вказують на одну дуже важливу річ. Справа в тому, що в тодішньому релігійному розумінні контакт з кров’ю робив людину ритуально нечистою, нечистим також вважалося бездиханне тіло. А тому дотик до них означав самому «занечиститися». «Натомість Ісус дозволяє доторкнутися до Себе і не боїться доторкнутися. Ще перед фізичним оздоровленням Він піддає сумніву хибне релігійне переконання, згідно з яким Бог відокремлює чистих по один бік, а нечистих – по інший. Натомість Бог не робить цього поділу, бо всі ми є Його дітьми, а нечистота походить не від їжі, хвороби чи навіть смерті, а від нечистого серця», – підкреслив Наступник святого Петра.

Бог, Який бере за руку

Як наголосив далі Папа, перед обличчям страждань тіла та духа, ран душі чи ситуацій, які розчавлюють нас, а навіть і перед обличчям гріха, «Бог не тримає дистанцію, не соромиться нас, не судить», а навпаки, «Він наближається, щоб дозволити доторкнутися до Нього і щоб доторкнутися до нас». Він «завжди бере нас за руку», щоб сказати: «Сину, донько, встань».

«Закарбуймо в своєму серці образ, який нам вручає Ісус: Бог є тим, Хто бере тебе за руку і піднімає, тим, Хто дозволяє торкнутися до Нього твоєму болеві й доторкається до тебе, щоб зцілити тебе і заново дарувати тобі життя. Він нікого не дискримінує, бо любить усіх», – закликав Святіший Отець, пропонуючи також замислитися над тим, чи ми віримо саме в такого Бога, чи дозволяємо Йому доторкнутися до нас Його словом і Його любов’ю. І чи наслідуємо Його в стосунках з ближніми, а чи тримаємо дистанцію та навішуємо етикетки на людей на основі наших вподобань?

«Браття і сестри, пригляньмося до Божого серця, бо ми потребуємо, щоб Церква та суспільство були Церквою і суспільством, які нікого не виключають, які нікого не вважають “нечистим”, щоб кожен, з його історію, знайшов прийняття та любов без ярликів та упереджень», – заохотив Папа Франциск, закликавши молитися в цьому намірі до Пречистої Діви Марії.

Джерело: vaticannews.va

Джерело