«Петрів гріш»: зростають пожертви на діла милосердя Папи

«Петрів гріш»: зростають пожертви на діла милосердя Папи

В урочистість Петра і Павла оприлюднено звіт за попередній рік. На 5 мільйонів євро зросли пожертви вірних. Майже на 1 млн євро профінансовано душпастирські та соціальні проекти в Україні.

У контексті вшанування святих Петра і Павла в місцевих Церквах в усьому світі проводиться збірка «Петрів гріш», призначенням якої є підтримка діл милосердя Святішого Отця та його служіння для потреб вселенської Церкви. В урочистість святих апостолів Петра і Павла, 29 червня 2024 року, у Ватикані було оприлюднено звіт про обороти фонду за 2023 рік. З нього дізнаємося, що у звітному періоді прихід становив 52 мільйони євро, а видатки сягнули 109,4 мільйона євро.

Дві третіх надходжень – від дієцезій, найбільше – зі США

Є три основні джерела наповнення Фонду: збірка, що проводиться в храмах по всьому світу в урочистість святих Петра і Павла і надсилається до Святого Престолу; прямі пожертви, складені через банківські та поштові перекази, чеки або через веб-сайт за допомогою кредитних карток і PayPal; спадщина. Частина, отримана від дієцезій, становить 31,2 млн. євро (64,4%), тоді як 2,1 млн. євро (4,4%) надійшло від приватних жертводавців. До цього слід додати пожертви від різних фундацій (13,9 млн. євро, або 28,8%), і 1,2 млн. євро (2,4%) – від чернечих орденів. Ще 3,2 млн. отримано з управління майном. Географічно найбільшим благодійником з великим відривом від інших країн є Сполучені Штати Америки, далі йдуть Італія, Бразилія, Німеччина, Корея, Франція.

236 проектів у 76 країнах світу, також і в Україні

Зі 103 мільйонів, виплачених фондом у 2023 році, 90 мільйонів євро було використано на підтримку діяльності, яку здійснює Святий Престол на служінні апостольській місії Папи, а 13 мільйонів – на підтримку проектів, що надають безпосередню допомогу тим, хто її потребує.

У 2023 році фонд «Петрів гріш» реалізував 236 проектів у 76 країнах світу. Зокрема, півмільйона євро було спрямовано на фінансування стипендій для священиків, семінаристів та богопосвячених осіб з Африки, Латинської Америки та Азії для навчання в Папських університетах, трохи менше мільйона – на підтримку різних душпастирських та соціальних ініціатив в охопленій війною Україні. Якщо йдеться про підтримку апостольської місії Папи, то мається на увазі фінансування 68 дикастерій, установ та організацій, які служать вселенській місії Єпископа Риму. В 2023 році ці видатки сягнули 370,4 млн євро, 90 млн з яких покриті з фонду «Петрів гріш».

Зростає кількість пожертв

Якщо поглянути на звіт за 2022 рік, то в ньому надходження становили 107 мільйонів, тобто, вдвічі більше, як у 2023 році. Однак, тут потрібно звернути увагу на те, що в 2022 році великі надходження стали результатом продажу нерухомості, що належала фонду, натомість 2023 року зросла кількість безпосередніх пожертв, сягнувши 48,4 млн. євро, порівнюючи з 43,5 млн. за попередній звітний період.

Джерело: vaticannews.va

Джерело