Світ не готовий до лісових пожеж, спричинених зміною клімату, – експерти

Світ не готовий до лісових пожеж, спричинених зміною клімату, – експерти

Оскільки вони стають дедалі сильнішими, пожежогасіння перестає допомагати.

За останні 20 років частота та масштаби екстремальних лісових пожеж подвоїлися, а до кінця століття їхня кількість на планеті зросте на 50%. Але світ не готовий до зростаючої жорстокості лісових пожеж, спричиненої зміною клімату.

Про такі невтішні прогнози пише Euractiv із посиланням на дослідження вчених, опубліковане цього місяця.

Лісові пожежі вже охопили Туреччину, Грецію, Канаду та Сполучені Штати на початку цього сезону, оскільки хвилі екстремальної спеки підвищують температури до палючих максимумів.

Попри те, що останніми роками на покращення пожежогасіння були спрямовані додаткові ресурси, експерти кажуть, що це не стосується планування та підготовки до таких катастроф.

“Ми все ще фактично наздоганяємо ситуацію”, – скрушно констатував Стефан Доерр, директор Центру дослідження лісових пожеж британського Університету Суонсі.

Передбачити, наскільки сильною буде будь-яка пожежа або де й коли вона спалахне, може бути складно, оскільки багато факторів, зокрема місцеві погодні умови, впливають на розрахунки. Але загалом лісові пожежі стають все більшими та сильнішими, сказав Доерр, який є співавтором нещодавньої статті, в якій досліджується частота та інтенсивність таких екстремальних явищ.

Окреме дослідження, опубліковане в червні, виявило, що за останні 20 років частота та масштаби екстремальних лісових пожеж подвоїлися. Відповідно до звіту Програми ООН з навколишнього середовища за 2022 рік, до кінця століття кількість екстремальних лісових пожеж у всьому світі зросте на 50%.

Доерр говорить, що людство ще не зустрілося з цією реальністю.

“Ми явно недостатньо добре підготовлені до ситуації, з якою зараз зіткнулися”, – сказав він.

Зміна клімату є основною рушійною силою, хоча й інші фактори, такі як землекористування та розташування житлових забудов, відіграють у збільшенні кількості та масштабів пожеж велику роль.

ЄС має сильну модель спільного використання ресурсів, і навіть країни за межами блоку вздовж Середземного моря отримують вигоду від протипожежного обладнання або фінансової допомоги в разі потреби. Про це розповів Сан-Мігель, експерт Спільного дослідницького центру Європейської комісії. Але оскільки лісові пожежі стають дедалі сильнішими, пожежогасіння просто не допоможе.

Сан-Мігель розповів, що вони отримують відгуки від колег із цивільного захисту, які кажуть, що не можуть гасити пожежі, оскільки вода випаровується, перш ніж досягне землі.

“Профілактика — це те, над чим нам потрібно більше працювати”, — додав він.

Джерело: Екополітика

Джерело