Святий Престол: свобода мирних зібрань і обʼєднань є непорушною

Святий Престол: свобода мирних зібрань і обʼєднань є непорушною

У виступі в контексті 56-ї сесії Ради прав людини ООН в Женеві місія Постійного Спостерігача Святого Престолу наголосила на необхідності захищати право на мирні зібрання, щоб сприяти побудові суспільства, в якому можливе мирне співіснування людей з різними переконаннями.

 

Свобода мирних зібрань та обʼєднань, як і всі фундаментальні права людини, є універсальною, невід’ємною та непорушною». Про це заявила Постійна місія Спостерігача Святого Престолу при Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організаціях в Женеві в рамках 56-ї чергової сесії Ради з прав людини. В інтерактивному діалозі зі Спеціальним доповідачем з питань права на свободу мирних зібрань та асоціацій, який відбувся 28 червня 2024 р., ватиканська делегація розпочала з тези про те, що свобода мирних зібрань та обʼєднань, разом з правом на свободу вираження поглядів, «становить фундаментальний принцип будь-якого добре діючого демократичного суспільства».

Універсальність прав

Тому необхідно захищати це право, «щоб сприяти існуванню плюралістичного суспільства, в якому можуть мирно співіснувати люди з різними думками або переконаннями». У цьому контексті ватиканська делегація підкреслила, що «свобода мирних зібрань нерозривно пов’язана зі свободою релігії або переконань, і що вони є взаємодоповнюючими, взаємозалежними і взаємопов’язаними». «Універсальність прав людини є такою, що вони поширюються на всіх людей без винятку, на підставі універсальної гідності кожної людської особи», – підкреслюється у заяві.

Водночас, представництво Святого Престолу підтвердило важливість запровадження «в окремих випадках» обмежень на здійснення цих прав, «за умови, що такі обмеження узгоджуються з відповідними міжнародними правовими зобов’язаннями». Дійсно, «кожне право людини супроводжується комплексом обов’язків і відповідальності, яких необхідно дотримуватися. У цьому взаємозв’язкові між правами та обов’язками формуються громади та захищають себе як засіб досягнення спільного блага».

Без участі демократія програє

У зв’язку з цим ватиканська місія наводить слова Папи з його першого Послання з нагоди Всесвітнього дня миру, в якому він наголошував на «необхідності демократичної участі та залучення всіх». Однією з форм такої участі є здійснення права на свободу зібрань та об’єднань. «Папа Франциск стверджує, що така участь є необхідною, щоб запобігти атрофії демократії та перетворенню її на формальність. Без неї демократія ризикує втратити свій представницький характер і стати знеособленою, нездатною відповідати на щоденну боротьбу людей за гідність і розбудову свого життя», – зазначається у заяві.

 

 

Джерело: Vatican News

Джерело