ДБР повідомило про підозру посадовцям лісових господарств Волині, які завдали державі збитків на 7 млн грн

Працівники ДБР повідомили про підозру учасникам організованої злочинної групи, які за сприяння посадовців незаконно вирубували дерева на території Маневицького та Колківського лісових господарств Волині.

Незаконну оборудку ДБР у взаємодії з УСР Нацполіції та Департаменту безпеки ДП «Ліси України» викрило наприкінці минулого року.

Створив групу власник деревообробного підприємства. Він залучив до «співпраці» водія, трьох лісничих лісгоспів, один з яких нині очолює підприємство на Рівненщині.

Ролі учасників групи були чітко розподілені. Посадовці лісових господарств підбирали ділянки та під виглядом законних робіт вирубували дерев значно більше, аніж було передбачено дозволами. Далі деревину перевозили на підприємство, обробляли й згодом продавали в Україні та за кордон.

Незаконні рубки на територіях Маневицького та Колківського лісових господарств відбувалися з липня по грудень 2023 року. Лише з вересня по листопад на території лісництв було зрубано 337 сосен, збитки довкіллю склали майже 4, 2 млн грн. Незаконно рубали також дуби та дерева інших цінних порід. Загальні збитки довкіллю оцінюють у 7 млн грн.

Організатору та чотирьом учасникам групи повідомлено про підозру у незаконній порубці дерев, вчиненій організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Розслідування триває, проводяться процесуальні дії, за результатами яких будуть повідомлені додаткові підозри.

Для відшкодування завданих державі збитків арештована деревина вартістю 1,2 млн та спецтехніка вартістю 5 млн грн.

Процесуальне керівництво здійснює Волинська обласна прокуратура.

Нагадаємо, у квітні цього року ДБР передало в управління Національному агентству України з питань розшуку активів (АРМА) арештований кругляк сосни вартістю понад 1,2 млн грн. Цю деревину виявили на пилорамі під час обшуків.

ДБР повідомило про підозру посадовцям лісових господарств Волині, які завдали державі збитків на 7 млн грн

Джерело