ДБР завершило розслідування схеми із заволодіння землею у Києві вартістю понад 100 млн гривень

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу – останнього учасника багаторівневої схеми із незаконного заволодіння землею у Києві. Вартість землі становить понад 100 млн гривень.

Обвинувальний акт направлено до суду.

Учасники схеми підбирали вільні земельні ділянки та підробляли технічну документацію. Вони вказували сфальсифіковану інформацію про нібито наявність вже побудованих на ділянках будинків, що дозволяло легалізувати оборудку.

За сприяння «кишенькового» нотаріуса ділки вносили неправдиві відомості до державних реєстрів та реєструвала право власності на неіснуючі об’єкти.

Через протиправну схему зловмисники планували вивести із власності територіальної громади 60 земельних ділянок в межах Києва.

Наразі судом накладено арешт на вказані земельні ділянки та ініційоване питання про скасування відомостей в державних реєстрах про неіснуючі об’єкти нерухомості та сформовані земельні ділянки.

Нотаріус обвинувачується у несанкціонованій зміні інформації, яка обробляється в автоматизованих системах (ч. 3 ст. 362 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років.

Раніше до суду працівники Бюро направили обвинувальні акти щодо інших учасників схеми: інженерів з технічної інвентаризації, інженерів землевпорядників, працівників Головного управління Держгеокадастру у м. Києві, працівника КП «КІЗВ» за фактом підроблення документів (ч. 2, 3, 4 ст. 358 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.

ДБР завершило розслідування схеми із заволодіння землею у Києві вартістю понад 100 млн гривень ДБР завершило розслідування схеми із заволодіння землею у Києві вартістю понад 100 млн гривень ДБР завершило розслідування схеми із заволодіння землею у Києві вартістю понад 100 млн гривень ДБР завершило розслідування схеми із заволодіння землею у Києві вартістю понад 100 млн гривень

Джерело