Кардинал Паролін: думаю, що будуть і подальші обміни полоненими

Кардинал Паролін: думаю, що будуть і подальші обміни полоненими

Спілкуючись із журналістами на полях заходу, що відбувався в посольстві Італії при Святому Престолі, Державний Секретар Святого Престолу відповів також і на запитання щодо ватиканського посередництва в обміні полоненими між Україною та Росією.

 

«Іноді здається, що дипломатична праця приносить мало результатів, але ми не повинні піддаватися втомі або спокусі опускати руки», – наголосив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, виступаючи ввечері, 2 липня 2024 р., в Посольстві Італії при Святому Престолі, з нагоди п’ятого вручення Літературної премії Послів при Святому Престолі. Цього року нагороду отримав журналіст італійської громадської телерадіокомпанії RAI П’єро Дамоссо за книгу «Чи може Церква зупинити війну? Дослідження через шістдесят років після Pacem in Terris».

Енцикліка Pacem in Terris – це заповіт

Кардинал Паролін нагадав генезу та історичний контекст, в якому визріла енцикліка Івана ХХІІІ, яка «розвивається на основі багатьох інших висловлювань». Він підкреслив, що загальний мир є благом, яке стосується всіх без винятку. Він також пригадав радіозвернення від 13 квітня 1963 року, в якому тодішній Папа у Велику Суботу говорив про необхідність миру з Богом, з усіма народами і в сім’ях. Ця енцикліка, за словами Державного Секретаря, «є заповітом». Він зазначив, що «проникливі слова Ронкаллі є спадщиною, яку потрібно зберігати і примножувати, кожен беручи на себе власну відповідальність». Очільник ватиканської дипломатії закликав до наполегливості в умовах нинішніх конфліктних сценаріїв у різних частинах планети, до дипломатичних дій, з переконанням, що вони принесуть плоди, і закликав до згуртованості, синергії та співпраці, щоб справді бути ремісниками миру, до чого закликає Папа Франциск. Він високо оцінив книгу, яка була відзначена цього вечора і заслугою якої, за його словами, є те, що вона «знову винесла на поверхню глибоке прагнення до миру», залучивши до виступу кількох свідків та науковців. В результаті з’явилася публікація, що є всебічними роздумами про мир.

Концепція «справедливої війни»

Перед початком заходу кардинал Паролін зупинився на кілька хвилин, щоб поспілкуватися з журналістами і, відповідаючи на питання про війни в Україні та на Близькому Сході, підкреслив, що війна ніколи не буває справедливою. У світлі документа, поширеного Комісією Святої Землі «Справедливість і мир», в якому оскаржується зловживання виразом «справедлива війна» в контексті того, що відбувається в Газі, він сказав: «Знаємо, що про концепцію справедливої війни сьогодні ведеться багато дискусій, що справедлива війна – це оборонна війна. Але сьогодні, з тим озброєнням, яке є в нашому розпорядженні, стає дуже важко застосовувати цю концепцію, я думаю, що остаточної позиції ще немає, але ця концепція переглядається».

Україна: можливі й подальші обміни полоненими

Відповідаючи на запитання журналістів про пропозицію угорського прем’єра про негайне припинення вогню як спосіб розпочати мирні переговори, висловлену під час візиту до Києва, Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що українці такі пропозиції відхиляють. Він пояснив, що для українського уряду, в разі відсутності гарантій, це може сприйматися лише як пауза для Росії, щоб потім почати знову в ще більш грубій, жорсткій манері. «Ми дуже сподіваємося, – додав кардинал Паролін, – що досягнення перемир’я можливе, а потім – переговори».

У світлі обміну полоненими, посередником в якому успішно виступив Святий Престол, Державний Секретар припускає, що на горизонті можуть бути й інші звільнення, «тому що це механізм, який працює, і який є іншим, ніж той, що стосується дітей». У цьому випадку, за його словами, задіяні різні реальності: «Йдеться, по суті, про обмін списками, які передаються двом сторонам, тому я припускаю, що ця діяльність дещо продовжуватиметься, що, на мою думку, є дуже позитивним і може створити умови, які також сприятимуть миру і можливим переговорам».

Джерело: Vatican News

Джерело