Можливості сусідніх європейських держав щодо імпорту електроенергії в Україну зараз обмежені через зростання внутрішнього споживання у спеку

Можливості сусідніх європейських держав щодо імпорту електроенергії в Україну зараз обмежені через зростання внутрішнього споживання у спеку. Про це у включенні в ефір «Суспільного» повідомив радник Прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко.

«Енергетики, на основі аналізу сезонного навантаження в системі і очікуваних графіків відновлення генеруючого обладнання після російських атак, прогнозували, що червень та липень будуть найважчим в енергосистемі. На жаль, дива не сталося. Температура – ви самі бачите, яка. Це призвело до більшого навантаження в системі, а відповідно – до значних обмежень… Не кожен день ми максимальний обсяг електроенергії імпортуємо. В останні дні цей обсяг знизився. Але НЕК «Укренерго», добирає до цього максимального рівня шляхом залучення аварійної допомоги від наших сусідів, активуючи відповідні запити. Тут є традиційні негативні моменти, про які ми також неодноразово згадували. Імпорт – це є гарантований перетік електричної енергії, а аварійна допомога, яку просить НЕК у суміжних системних операторів, надається тільки за наявності можливості таку допомогу надати. В наших сусідів – схожа погода, схожа температура, схоже підвищення навантаження в енергосистемі. Тому не завжди вони можуть надати нам таку допомогу», – зазначив Юрій Бойко.

Також у розмові йшлося про те:
🔹коли можна очікувати покращення ситуації та зменшення тривалості відключень;
🔹завдяки чому українській енергосистемі вдалося витримати настільки потужні російські атаки.

Більше дивіться у відео.

Джерело