Папа: таїнство Єлеопомазання – це таїнство оздоровлення

Папа: таїнство Єлеопомазання – це таїнство оздоровлення

«За пастирську опіку над хворими» – таким є молитовний намір Папи Франциска на місяць липень, представляючи який, він нагадує про важливість святої тайни Єлеопомазання.

 

«Єлеопомазання не є таїнством, що призначене лише для вмираючих. Ні. Важливо, щоб було чітке розуміння цього», – на цьому наголошує Папа Франциск на початку відеоролика, в якому, як і щомісяця, представляє молитовний намір, призначений для членів Всесвітньої мережі молитви Папи, відомої раніше як «Апостольство молитви». В липні Святіший Отець закликає молитися в намірі душпастирства хворих, нагадуючи при цій нагоді про важливість одного з таїнств, яке сьогодні стало чи не найзабутішим, чому посприяли певні стереотипи, що вкоренилися також і в гроні віруючих.

«Коли священник наближається до когось, щоб уділити Єлеопомазання, то не обов’язково робить це, щоб допомогти попрощатися з життям. Так думати означає відмовитися від будь-якої надії. І вважати за даність, що після священника прийде трунар», – пояснює проблему Папа. Таїнства Церкви – це дари, через які Ісус являє себе спільноті вірних, щоби благословити, підбадьорювати, супроводжувати, втішати. Церква вірить і визнає, що уділяючи таїнство Єлеопомазання, священник приходить з допомогою, яка приносить розраду тим, хто страждає від хвороби, та їхнім близьким.

Візуальний ряд, що супроводжує слова Папи Франциска, відзнятий у двох дієцезіях США – Аллентаунській та Лос-Анджелеській. Він підкреслює саме різні контексти, в яких може бути уділене це таїнство. У ньому переплітаються дві історії, дуже різні на перший погляд, з точки зору віку і клінічної ситуації хворої людини, але об’єднані благодаттю таїнства і великою любов’ю близьких, які збираються навколо того, хто його отримує.

«Пам’ятаймо, – закликає Папа, – що Єлеопомазання – це “таїнство оздоровлення”, “лікування”, що зціляє дух. І коли хтось дуже хворий, то варто уділити йому Єлеопомазання. І коли хтось вже в літах, варто приймати Єлеопомазання». З цього випливає заохочення молитися «за те, щоб таїнство Єлеопомазання дарувало тим, хто його отримує, та їхнім близьким Господню силу, та дедалі більше ставало для всіх видимим знаком співчуття та надії».

Джерело: Vatican News

Джерело