Кардинал Мюллер про скульптуру Марії, що народжує, з Лінца: «Це еротизація та феміністична ідеологізація Марії»

Кардинал Мюллер про скульптуру Марії, що народжує, з Лінца: «Це еротизація та феміністична ідеологізація Марії»

Кардинал Ґерхард Мюллер у коментарі для Kath.net говорив про сумнозвісну скульптуру Богородиці, виставлену у катедрі Лінца. Вона дуже яскраво зображає Марію, яка народжує. Скульптура викликала обурення багатьох вірних; через кілька днів після показу хтось відрізав фігурі голову.

Як наголосив кардинал, у справді християнському мистецтві культ Марії ніколи не зводиться до представлення антропологічної моделі – вказування на стосунки між матір’ю та дитиною. Марія є тією, хто вказує на Христа, свого Сина і правдивого Бога. Тому тим більше необхідно відкинути «інструменталізацію Марії з метою показу феміністичних ідеологій, які протистоять так званому патріархальному та вузькому менталітету Церкви».

Кардинал зазначив, що християнське мистецтво, в тому числі те, що представляє таємницю народження Бога як людини, має вести до віри у Втілення і до зосередження на Христі як Богові і Спасителі. Християнське мистецтво не може викликати еротичні фантазії; тому, виставляючи Господа Ісуса на хресті, церковна влада завжди дбала про те, щоб Його вигляд не викликав еротичних фантазій, але щоб вигляд Його страждань і приниження викликав у нас любов до Бога, пише pch24.pl.

Отже, слід протистояти феміністичній ідеологізації Марії, поєднаній із порушенням природного почуття сорому. Християнське мистецтво, яке спричиняє розділення в Церкві та ображає вірних, не досягає своєї мети, наголосив він. Церква повинна обирати ті мистецькі твори, які служать вірі та побожності.

Джерело