У Києві затвердили порядок створення муралів

У Києві затвердили порядок нанесення муралів на будівлях і спорудах, який передбачає прозорий механізм мистецького оформлення міського середовища у формі нанесення монументальних розписів (муралів).

Таке рішення підтримали депутати сьогодні, 4 липня, на пленарному засіданні Київради.

Як зазначила депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, документ визначає механізми нанесення монументальних розписів (муралів) у Києві, їх утримання, збереження та демонтаж, а також процедуру розгляду питань і прийняття рішень про нанесення монументальних розписів (муралів) у міському просторі.

«Київ – місто з багатою віковою історією, визначною культурною спадщиною, архітектурою та сучасною інфраструктурою. Сьогодні мурали стали невід’ємною частиною міського середовища. Багато з них дійсно прикрашають місто та привертають увагу киян, і за останні роки кількість ініціатив щодо створення муралів значно зросла. Водночас почастішали випадки, коли мурали стають предметом критики професійного середовища та незадоволення в суспільстві, зокрема щодо неналежного розташування та сумнівного сюжету нових стінописів. Для напрацювання прозорого та дієвого порядку комісія провела круглий стіл, консультації та зустрічі з професійним середовищем, представниками громадськості та міської влади. Київ – перше місто, яке розробило зрозумілу та відкриту процедуру, що визначає дорожню карту для ініціаторів створення муралів, сприятиме гармонізації нових стінописів з міським середовищем і дозволить захистити місто та публічний простір від хаотичного насичення творами монументального мистецтва, зокрема на об’єктах культурної спадщини», – наголосила Вікторія Муха.

Для розгляду ініціатив буде створений консультативно-дорадчий орган – Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів (муралів) у Києві, яка складатиметься з 11 осіб, і до складу увійдуть 5 представників від міської влади та 6 незалежних експертів.

За словами депутатки, під час розгляду ініціатив Комісія враховуватиме різні аспекти, зокрема мету та концепцію, актуальність і соціальний вплив, обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою громадою, а також гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст.

Крім того, порядок передбачає, що в місті не допускається створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини та муралів, що містять інформацію або контент, заборонений законодавством України, а також рекламу.

Джерело