Українські міста отримають підтримку для інтеграції цілей кліматичної нейтральності в плани відновлення

Українські міста отримають підтримку для інтеграції цілей кліматичної нейтральності в плани відновлення

Стала мережа кліматично нейтральних міст України (SUN4Ukraine), частиною якої є Екодія, розпочинає свій шлях до кліматично нейтральних міст України.

Починаючи з травня 2024 року, проєкт SUN4Ukraine за фінансування з програми «Горизонт Європа» має на меті допомогти українським містам узгодити свої плани відновлення з амбітними цілями кліматичної нейтральності. З огляду на зобов’язання України щодо кліматичних дій, продемонстровані підписанням Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату у 2022 році, а також прагнення до членства в ЄС та рішучу налаштованість інтегрувати зусилля з відновлення з реформами, спрямованими на інтеграцію в ЄС, SUN4Ukraine стане платформою для просування амбіцій українських міст щодо кліматичної нейтральності.

Постійні зусилля України, спрямовані на досягнення кліматичної нейтральності до 2060 року, були перервані військовою агресією Росії у 2022 році. Цілі післявоєнного відновлення України включають узгодження зусиль з відбудови з кліматичними цілями. За оцінками, вартість відновлення становитиме 452,8 млрд євро, країна потребує комплексної стратегії, зосередженої на містах як лідерах трансформаційних змін.

Міста відіграють ключову роль у досягненні кліматичної нейтральності, що є метою Європейського зеленого курсу. Відповідальні за понад 65% світового споживання енергії та понад 70% викидів CO2, вони відіграють вирішальну роль у пом’якшенні наслідків зміни клімату. Перехід міст до більш зеленого майбутнього не лише принесе користь навколишньому середовищу, але й матиме позитивний вплив на громадян завдяки сталому транспорту, енергоефективним будівлям, практикам циркулярної економіки та сталим харчовим системам.

Європейські міста об’єдналися в солідарності, щоб допомогти своїм українським партнерам на чолі з Європейським альянсом міст і регіонів для відновлення України. В авангарді цих зусиль знаходиться консорціум SUN4Ukraine, який має багатий досвід та прямі зв’язки з EU Cities Mission та NetZeroCities, що працює над платформою місії міст ЄС. Маючи широку мережу, що охоплює міста та регіони, консорціум сприятиме співпраці між містами місії ЄС та їхніми українськими партнерами для досягнення кліматичної нейтральності.

Стала мережа кліматично нейтральних міст України (SUN4Ukraine) – це чотирирічний проект, головною метою якого є об’єднання українських міст з містами, які є частиною Місії ЄС з кліматично нейтральних та розумних міст. SUN4Ukraine допоможе українським містам у розробці планів кліматичної нейтральності та інтеграції цих планів у їхні стратегії відновлення, надаючи технічну підтримку та індивідуальну програму розбудови спроможності.

Консорціум, до складу якого входять організації з ЄС та України, відбере десять українських міст-лідерів, які прагнуть до кліматично нейтрального міського планування відновлення. Програма з розбудови потенціалу, що складається з трьох напрямків – заснування, партнерство та реплікація – дасть старт шляху до кліматичної нейтральності для цих десяти українських міст-лідерів. Завдяки семінарам, партнерству з містами-місіями ЄС та менторським сесіям міста отримають життєво важливу інформацію та підтримку. Програма, розроблена мультидисциплінарним консорціумом SUN4Ukraine, використовуватиме різноманітні навчальні формати та залучатиме колективний досвід організацій з ЄС та України. Вона спрямована на посилення потенціалу міст у сфері кліматично нейтрального міського планування, моделей управління, залучення громадян,  а також сприятиме обміну знаннями з партнерами з ЄС.

Об’єднуючи 13 партнерів з 10 країн, SUN4Ukraine координується Eurocities, найбільшою мережею європейських міст, членами якої є понад 200 великих міст, що представляють понад 150 мільйонів людей у 38 країнах, як в Європейському Союзі, так і за його межами. SUN4Ukraine спирається на експертизу своїх партнерів, використовуючи їхній великий досвід та мережу в ЄС та Україні.

Партнери: Eurocities, Energy Cities Association, OVE Arup & Partners Ireland, Arup Italia SRL, Arup MUHENDISLIK VE MUSA VIRLIK LTD STI, Arup Polska Sp. z.o.o, Council of European Municipalities and Regions, LGI Sustainable Innovation, Ro3kvit Urban Coalition for Ukraine, Center for environmental initiatives “Ecoaction”, The Democratic Society Aisbl, Kyiv School of Economics, Demos Research Institute Helsinki, Cedos think tank, Association of Ukrainian Cities, Climate-KIC Holding B.V, United Nations Development Programme.

 

Координаторка проекту

Леся Тимошенко

Eurocities, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Контакти для преси

Клеа Прієто

LGI, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Аньєс Луб’єр

LGI, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Джерело: Екодія

Джерело