Віталій Кличко перевірив житлову багатоповерхівку, де мешканці, спільно з містом, здійснили комплекс енергоефективних заходів на випадок відключень електроенергії (+фото, відео)

Мер Києва Віталій Кличко перевірив житловий багатоповерховий будинок у Голосіївському районі столиці, в якому мешканці, спільно з містом, здійснили комплекс енергоефективних заходів. Зокрема, встановили сонячні панелі та інвертори, які є дублюючим джерелом електроенергії в ситуаціях можливого вимкнення електроенергії.

«Сьогодні в умовах гострого енергодефіциту в Україні Київ застосовує всі можливі механізми для підвищення енергоефективності на всіх рівнях. І задля зменшення споживання електроенергії. Особлива увага – до Програми з часткового відшкодування вартості незалежних джерел енергії. За цим механізмом місто компенсує 75% вартості придбаного генератора або іншого обладнання. На початок цього року в будинках ОСББ і ЖБК встановили понад 670 одиниць різного обладнання. А загалом, з іншими будинками, – понад 1 000. Сума відшкодування від міста склала близько 18,6 млн грн. У цьому ж житловому будинку, спільно з містом, мешканці здійснили комплекс енергоефективних заходів. Серед яких – встановлення сонячних панелей та інверторів. Вони є дублюючим джерелом електроенергії. Зокрема, для будинкового обладнання, в ситуаціях можливого вимкнення електроенергії. Це – еталонний приклад, коли окремий будинок створює автономні умови для мешканців, коли ворог намагається паралізувати життя в місті постійними атаками на наші енергетичні об’єкти, критичну інфраструктуру», – підкреслив Віталій Кличко.

Він зазначив, що в цьому будинку виконали низку енергоефективних робіт і в межах міської програми «70/30%», яка працює для будинків ОСББ і ЖБК. За умовами програми, 70% вартості робіт оплачує місто. А 30% інвестують мешканці.

Жителі цього будинку вже 5 разів брали участь у міській програмі співфінансування енергоефективних робіт «70/30%». Тут відремонтували індивідуальний тепловий пункт, встановили енергозберігаючі вікна та двері в місцях загального користування. Утеплили фасад.

Також встановили 3 гібридні інвертори по 10 кВт і 30 кВт батарея. І це обладнання може заряджатись або від мережі, або від сонячних панелей, що встановлені на даху. Від батарей автономно може повністю працювати індивідуальний теплопункт (до 48 годин). А якщо з освітленням місць загального користування (в під’їздах, коридорах, на сходах) і зовнішнім освітленням – на батареях, це все може працювати добу. Із підключеними ліфтами – 12 годин.

Усього в будинку виконали робіт на 8,8 млн грн, із яких 6,6 млн грн відшкодувало місто. Решту зібрали мешканці.

Також мер Києва Віталій Кличко разом із директором Фонду енергоефективності Єгором Фаренюком підписали Меморандум про співпрацю між цією державною установою та Київрадою. Йдеться про розширення для киян можливості отримати допомогу не тільки від міста, а й від держави теж.

«Сподіваємось, об’єднання наших зусиль сприятиме більшій результативності на шляху до енергетичної стійкості міста та країни загалом!» – наголосив Віталій Кличко.

Джерело