Допомога військовим і ВПО, активний розвиток бізнесу, зростання народжуваності: опубліковано Річний звіт Києва за 2023 рік

Опубліковано щорічне видання про діяльність міської влади та з показниками розвитку Києва за 2023 рік. Про це повідомив Департамент економіки та інвестицій, який впорядкував звітні дані від усіх структурних підрозділів КМДА.

Торік пріоритетом діяльності міської влади лишались: посилення обороноздатності столиці, яка все ще була ціллю ворога, безперебійне функціонування мереж та запобігання надзвичайним ситуаціям в опалювальний сезон, розбудова фонду захисних споруд цивільного захисту – сховищ і найпростіших укриттів.

Понад 1 млрд грн спрямовано з бюджету Києва на ремонти обладнання теплоджерел, пошкоджених під час обстрілів. Замінено близько 60 кілометрів трубопроводів, зокрема і тих, що зазнали ворожих обстрілів. Тривало відновлення зруйнованих ракетними та дроновими атаками житлових будинків, міської інфраструктури. Окрім цього, працювали й над реалізацією інфраструктурних проєктів, які були заплановані ще до війни.

Разом із тим, Київ продовжував допомагати постраждалим громадам та ЗСУ. Херсону Київ виділив 50 мільйонів гривень і відправив теплові гармати, мотопомпи, надувні човни, станції біологічної очистки води, самоскиди, продуктові набори та фільтри для води. Столиця також допомагала постраждалим містам важкою технікою та спецавтомобілями.

Із бюджету міста Києва кошти спрямовувались на ремонт і відновлення військової техніки, придбання прицілів, шоломів, засобів РЕБ і зв’язку, мобільних лазне-пральних комплексів, а також транспорту, генераторів і медичних засобів.

Значну увагу приділили розбудові системних послуг зі стресостійкості мешканців різних соціальних і вікових груп, збільшенню та започаткуванню нових послуг з ментального здоров’я. На соціальну допомогу малозахищених мешканців столиці у 2023 році спрямували понад 15,9 млрд гривень.

Для підтримки містян і надання реабілітаційної підтримки військовослужбовцям і членам їхніх сімей у Києві створили Центр стресостійкості, Центр комплексної підтримки учасників бойових дій «Київ мілітарі хаб». Упродовж року міська влада регулярно знаходила можливість збільшувати бюджетне фінансування потреб військових і ветеранів.

У 2023 році Київ прийняв майже пів мільйона воєнних мігрантів із прифронтових і тимчасово окупованих областей України. Внутрішньо переміщеним особам місто надавало тимчасове житло та допомагало з працевлаштуванням. ВПО забезпечували медичними, соціальними та освітніми сервісами. Також понад 162,1 тисячі переселенців отримали адресну грошову допомогу на загальну суму 6,5 млн грн.

За економічними показниками, у 2023 році частка Києва в економіці України становила: валовий регіональний продукт – 23,4% (показник 2021 року), реалізована промислова продукція – 19,7%, оборот роздрібної торгівлі – 18,1%, експорт товарів – 26%, імпорт товарів – 44%, капітальні інвестиції (показник 2022 року) – 34,9%. Окрім цього, Київ провів зовнішньоекономічні торговельні операції з 218 країнами світу.

На другому році повномасштабної війни відбувся активний розвиток бізнесу: зафіксовано найбільшу кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців за останнє десятиліття. Від початку повномасштабного вторгнення 22% релокованого бізнесу у країні відновили свою діяльність у столиці. Лише з Дніпропетровської області було переміщено 300 підприємств.

Попри війну у столиці вирувало і перемагало життя: торік народились 19 966 немовлят, із яких 10 174 хлопчики і 9 792 дівчинки. Порівняно з 2022 роком народжуваність зросла на 14%.

Джерело