Рим: відбудеться ХІІІ Міжнародне паломництво міністрантів

Рим: відбудеться ХІІІ Міжнародне паломництво міністрантів

П’ятдесят тисяч хлопчиків і дівчат, які прислуговують під час літургійних богослужінь, зберуться наприкінці липня в Римі під егідою Міжнародного союзу міністрантів.

 

До Риму прибуде вже 13-е з черги Міжнародне паломництво міністрантів, організоване Міжнародним союзом міністрантів. Воно відбуватиметься від 29 липня до 3 серпня 2024 року. За оцінками організаторів, у ньому візьмуть участь коло 50 тисяч підлітків, які прислуговують священикові під час літургійних відправ. У вівторок, 30 липня, на площі Святого Петра у Ватикані запланована зустріч з Папою Франциском.

Найбільшу групу становитимуть міністранти з Німеччини: приблизно 35 тисяч хлопців і дівчат прибудуть в супроводі єпископа Йоганнеса Вюббе, Єпископа-помічника Оснабрюка та Голови Комісії в справах молоді Німецької Єпископської Конференції, та інших ієрархів. Крім того, очікуються паломники з Австрії, Бельгії, Хорватії, Франції, Угорщини, Литви, Люксембургу, Португалії, Чехії, Румунії, Сербії, Словаччини, України, Швейцарії.

Паломництво, що відбуватиметься під гаслом «Разом з тобою», очолить кардинал Жан-Клод Оллеріш, Архиєпископ Люксембургський та голова Міжнародного союзу міністрантів.

Хто такі міністранти?

Слово «ministrare» латинською мовою означає «служити», «міністранс» – це той, хто служить. Отож, міністранти прислуговують священикові під час відправи Євхаристії та інших богослужінь. В Італії міністрантів називають к’єрікетті, (chierichetti), що є здрібнілою формою слова «chierici», тобто, клир, духовенство. В Українській Греко-Католицькій Церкві поширена назва «вівтарні дружинники» або «вівтарники». Вживається також назва «церковні прислужники».

В обов’язки міністрантів входить прислуговування при богослужіннях: вони допомагають священикові одягати ризи, беруть участь у процесійному поході перед відправою, допомагають вмивати руки, служать при уділенні вірним Причастя та виконують інші чинності. Вівтарні дружинники мають власний літургічний одяг.

Джерело: Vatican News

Джерело