Кардинал Черні: синод – це іти разом, щоб знайти спільний шлях до Ісуса

Кардинал Черні: синод - це іти разом, щоб знайти спільний шлях до Ісуса

Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові взяв участь у чеському національному паломництві до Велеграда, де поділився думками про символізм паломництва у контексті поточного синодального процесу.

«Як і паломництво, синод – це спільна подорож віри та молитви, слухання один одного, спільна хода, шукання нашого спільного шляху», бо «Ісус кличе своїх учнів не як ізольованих осіб, але як спільноту». Папа Франциск «заохочує нас прямувати нашим шляхом не в суперництві та боротьбі між собою, але в гармонії з усім паломницьким Божим людом». На цьому наголосив кардинал Майкл Черні, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, у своєму вітальному слові наприкінці Святої Меси в п’ятницю, 5 липня 2024 р., якою у базиліці святих Кирила і Методія у Велеграді, Чехія, завершилося щорічне Національне паломництво чеських католиків до духовного центру країни.

Молитва за Церкву, що поглиблює синодальність

У храмі, де зберігаються мощі святого Методія, співпокровителя Європи, якого Папа Адріан ІІ відправив до тодішньої Великої Моравії як місіонера і який помер у Велеграді 6 квітня 885 року, кардинал чеського походження підніс молитву до святих Кирила і Методія з проханням «в особливий спосіб заступатися за Церкву, яка задіяна у важливому Синоді, присвяченому синодальності». Він висловив свою радість з нагоди «повернутися додому», приєднатися до цього молитовного зібрання, але й також через те, що має змогу брати участь як делегат у засіданнях Синоду про синодальність.

Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку нагадав, що святий Іван Золотоустий повчає, що «Церква – це “ім’я, яке означає йти разом”. Таким чином, наша Католицька Церква заново вчиться бути Церквою-паломницею в ці сучасні часи швидких змін». Синод, за його словами, є «давнім і новим способом для всієї Церкви вирушити в паломництво як щоденний спосіб слідування за Христом, бути Його Тілом та євангелізувати світ». Тоді «ввесь Божий народ залучений і бере участь у житті та місії Церкви».

Джерело: vaticannews.va

Джерело