Папа: демократія полягає в тому, щоб разом вирішувати проблеми всіх

Папа: демократія полягає в тому, щоб разом вирішувати проблеми всіх

З нагоди пастирського візиту Папи Франциска до Трієста, де він приєднається до учасників 50-го Соціального тижня італійських католиків, часопис «Il Piccolo» та Ватиканське книжкове видавництво приготували антологію його текстів про демократію, до якої Святіший Отець написав вступ.

Проблеми, які перед нами – «це проблеми всіх, проблеми, які стосуються всіх», і демократичний шлях їх вирішення полягає в тому, щоб «обговорювати їх разом», розуміючи, що «лише спільно можемо знати способи їх подолання». Про це пише Папа Франциск у вступі до видання «До серця демократії», яке побачило світ з нагоди його пастирського візиту до Трієста. У цьому місті на сході північної Італії від 3 до 7 липня 2024 відбувається 50-й Соціальний тиждень італійських католиків на тему «До серця демократії. Участь між історією та майбутнім». Святіший Отець приєднається до його учасників у неділю. Згадана збірка містить тексти Папи на тему демократії.

«Разом» як синонім участі

У роздумах, які відкривають антологію, Папа Франциск зазначає, що демократія – це форма правління, яка протягом останніх десятиліть поширилася у глобальний спосіб, але яка сьогодні переживає наслідки небезпечної недуги, якою є «демократичний скептицизм». Те, з якими труднощами демократії долають виклики нашого часу, призводить до того, що вони поступаються захопленню популізмом. «Демократія наділена великою і безсумнівною цінністю, якою є бути “разом”, той факт, що здійснення влади відбувається в межах спільноти, яка вільно і по-світському зіставляється в мистецтві спільного блага, що є нічим іншим, як іншою назвою того, що ми називаємо політикою», – пише він, підкреслюючи, що «разом» є синонімом «участі».

«Серце» демократії

«Ось що я хотів би сказати, розмірковуючи сьогодні про те, що означає “серце” демократії: разом краще, бо поодинці гірше. Разом гарно, бо поодинці сумно. Разом означає, що один плюс один не дорівнює два, а три, тому що участь і співпраця породжують те, що економісти називають доданою вартістю, тобто те позитивне і майже конкретне почуття солідарності, яке виникає в результаті спільного обговорення і висування, наприклад, на публічній арені, питань, щодо яких потрібно знайти спільну мову», – підкреслює Папа, вказуючи на те, що саме в слові «участь» знаходимо «справжній сенс того, чим є демократія», бо вона вимагає брати участь, «докладати власних зусиль, ризикувати конфронтацією, залучати власні ідеали, власні міркування». Це означає ризикувати, але «ризик – це родючий ґрунт, на якому проростає свобода».

 

 

Джерело