«Це ще більше посилить поділ»,- єпископ Шнайдер про екскомуніку Архиєпископа Віґано

«Це ще більше посилить поділ»,- єпископ Шнайдер про екскомуніку Архиєпископа Віґано

«Хоча публічна критика з боку Архиєпископа Карло Марії Віґано на адресу Папи «є легковажною та позбавленою поваги», Ватикан повинен двічі подумати, перш ніж відлучити його від Церкви»,- застерігав Атаназій Шнайдер, єпископ-помічник Астани ще до того, як архиєпископа екскомунікували.

«Я думаю, що Папа поступив би мудро і розсудливо, якщо б не екскомунікував архиєпископа Вігано», — сказав єпископ Шнайдер в інтерв’ю «Religion News Service». Як він стверджував, «цим актом Святий Престол ще більше посилить розділення всередині Церкви».

Дикастерія доктрини віри подала позов проти архиєпископа Віґано 28 червня, наказуючи йому з’явитися до Ватикану для дачі свідчень. У відповідь Віґано у публічній заяві написав, що не має наміру брати участь у «фальшивому процесі», і вкотре заявив, що Папа Франциск, а не він, перебуває поза Церквою. У п’ятницю, 5 липня, Карло Марія Віґано визнали винним у злочині схизми. Дикастерія оголосила про його екскомуніку «latae sententiae» згідно з каноном 1364 пар. 1 Кодексу канонічного права. У цьому випадку скасування покарання залишається за Святим Престолом, пише pch24.pl.

За словами єпископа Шнайдера, офіційні особи Ватикану повинні поговорити з Архиєпископом Віґано приватно, а не в судовому порядку, щоб згладити розбіжності. Водночас казахстанський єрарх висловив жаль з приводу зневажливої ​​та неповажної манери критики Папи. Як він зізнався, “це нікого не будує, ані не допомагає”.

На думку єпископа Шнайдера, колишній нунцій США «помиляється», проголошуючи теорію про те, що обрання Франциска було недійсним і незаконним, а його позиція «не має канонічної основи». Шнайдер також зізнався, що попросив Віґано, який переховувався після своєї публічної заяви в 2018 році, уникати різких висловлювань на адресу Папи.

Однак, незважаючи на це, казахський єпископ вважає, що Віґано не слід відлучати від Церкви. «Я вважаю, що сьогодні Церква має стільки внутрішніх розколів, що було б необачно, навіть за наявності певних канонічних підстав, засуджуваити архиєпископа Віґано».

«Я вважаю, що Папа вчинив би мудро і розсудливо, якби не відлучив Архиєпископа Віґано», – додав єрарх.

Джерело