Папа: культурне багатство народів і релігій – ключ мудрого керування технологіями

Папа: культурне багатство народів і релігій – ключ мудрого керування технологіями

Папа Франциск надіслав вітання учасникам міжрелігійної зустрічі в Японії на тему штучного інтелекту та миру, закликаючи до ефективних зусиль на захист гідності людини в нову епоху застосування машин.

«Якщо поглянути на складність питань, які стоять перед нами, то залучення до керування штучним інтелектом культурного багатства народів і релігій є стратегічним ключем до успіху ваших зусиль з метою мудрого управління технологічними інноваціями», – пише Папа Франциск у своєму посланні учасникам міжрелігійної зустрічі «AI Ethics for Peace» (Етика штучного інтелекту заради миру), яка 9-10 липня 2024 р. відбувалася в Хіросімі, Японія.

Нові підписанти «Римського заклику»

В історичній зустрічі взяли участь понад 150 делегатів, які представляли одинадцять релігій, технологічні компанії та уряди. В середу, 10 липня, релігійні лідери, що представляють різні релігії східного світу (буддизм, індуїзм, зороастризм, бахаїзм та багато інших), у супроводі лідерів авраамічних релігій (християн, іудеїв та мусульман), у присутності найвищих представників японського уряду та великих технологічних компаній, в промовистій обстановці «Меморіального парку миру», поставили свій підпис під «Римським закликом до етики штучного інтелекту». Нагадаємо, що йдеться про документ, який 2020 року ініціювала Папська академія «За життя» з метою поширювати спільну відповідальність за захист людської гідності в контексті швидкого технологічного поступу. Першими підписантами були представники IBM, Microsoft, Папської академії «За життя» та деяких міжнародних і урядових організацій. Згодом заклик підписали представники авраамітських релігій, а також інших компаній та інституцій. Цього разу приєдналися 16 нових підписантів.

Захистити гідність людини

Покликаючись у посланні на свій нещодавній виступ на саміті «Великої сімки», Папа Франциск підкреслив, що штучний інтелект і мир – це дві теми з абсолютною важливістю. «Те, що ви зібралися в Хіросімі, щоб обговорити питання штучного інтелекту та миру, має велике символічне значення. Серед нинішніх конфліктів, які потрясають світ, дедалі частіше, на жаль, окрім ненависті, породженої війною, ми чуємо про цю технологію. Саме тому я вважаю подію в Хіросімі надзвичайно важливою», – пише Святіший Отець, закликаючи учасників зустрічі «показати світові, що ми спільно вимагаємо дієвих зусиль задля захисту людської гідності в цій новій епосі застосування машин».

Джерело: vaticannews.va

Джерело