Фокус уваги – на якості шкільної освіти

Фокус уваги – на якості шкільної освіти

Сьогодні, 15 липня, під керівництвом першого заступника голови РДА Івана Шикеринця за участю фахівців управління Державної служби якості освіти в області відбулася нарада з представниками громад, відповідальними за реалізацію освітньої політики.

Відкриваючи нараду, Іван Шикеринець наголосив, що незважаючи на виклики воєнного часу освіта є однією з пріоритетних сфер у нашій державі. Адже чим більше буде освічене суспільство, тим швидше відбуватимуться позитивні зміни в економіці, побуті, суспільному житті. Тож якість освіти, особливо шкільної, – одне із основних завдань місцевого самоврядування.

Під час зустрічі начальник управління Служби Любов Касіян та головний спеціаліст Наталія Гринів наголосили на важливих напрямках діяльності органів місцевого самоврядування у сфері середньої освіти.

Зокрема, обговорено новації у законодавстві, розподіл повноважень у реалізації освітньої політики. Також Любов Касіян підбила підсумки моніторингу дошкільної, середньої та позашкільної освіти, який проводився у 7 територіальних громадах на Прикарпатті. Таким чином, виокремили проблемні питання, на які потрібно звернути громадам суттєвішу увагу.

Це, зокрема, стосується і питання інклюзивної освіти, розвитку позашкілля, особливо у сільській місцевості.

Власне, інклюзія дозволяє дітям з особливими освітніми потребами якісно адаптуватись у суспільстві, здобути базову освіту, а відтак отримати шанс на якісне життя. Це ще один крок до безбар’єрної України, коли кожен, виходячи з власних індивідуальних потреб, має змогу належно отримувати послуги від держави. І освіта дітей – один з пріоритетів.

Відтак Наталія Гринів у своїй доповіді наголосила на важливості сертифікації для вчителів. Це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, зокрема з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання. Воно також допомагає виявити слабкі та сильні сторони власної педагогічної діяльності та спроєктувати подальший професійний розвиток.

Таким чином, учасники наради мали змогу поспілкуватися та отримати практичні поради щодо освітніх процесів та управлінської діяльності.

Фокус уваги – на якості шкільної освіти

Фокус уваги – на якості шкільної освіти

Фокус уваги – на якості шкільної освіти

Джерело