Маніпуляція: Українським воїнам постачають отруєну  бутильовану воду

  • Автор допису:

Насправді український військовий повідомив, що таку воду залишають на своїх позиціях росіяни, і порадив побратимам не пити її. До того ж, цей виробник води — російський, і не представлений на українському ринку.

У російських медіа та телеграм-каналах поширюється новина про те, що українським військовим поставили отруєну бутильовану воду. Про це повідомив блогер з Києва Антон Гура, опублікувавши нібито скриншот листування з українським командиром, який застерігає бійців від вживання води «Saint Spring».

Скриншот — Telegram

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Насправді першим про появу отруєної води заявив український військовий командир відділення 24 Окремої штурмової бригади «Айдар» Станіслав Бунятов з позивним «Осман». У своєму телеграм каналі він опублікував те ж саме фото води «Saint Spring», яке зараз поширюють пропагандисти, і попередив, що її краще не пити. Бунятов розповів, що російські військові залишають воду на позиціях, самі не п’ють її, а лише пропонують полоненим. Військовий уточнив, що аналіз води не проводився, тому ні підтвердити, ні спростувати інформацію неможливо — однак закликав інших бійців бути обережними, за можливості уникати російських продуктів та мати власну воду. Більш того, заяви пропагандистів про те, що цю воду поставляли бійцям ЗСУ, не мають сенсу — адже «Saint Spring», або ж «Святой источник» — це російський бренд, який не представлений на українському ринку.  Отже, наразі неможливо з упевненістю сказати, чи дійсно вода на фото була отруєна — однак історія, яку поширюють російські ресурси про постачання її в ЗСУ, точно вигадана. 

Оригінальний пост, який опублікував Станіслав Бунятов на каналі «Говорять Снайпер» — Telegram 

Антон Гура веде канал на понад 200 тисяч підписників, де регулярно поширює фейки та конспірологічні теорії. У розпал пандемії Covid-19 він публікував неправдиву інформацію про вірус та вакцини, а пізніше переконував підписників, що указу про запровадження воєнного стану в Україні насправді не існує. Нещодавно блогер також писав, що удар по «Охматдиту» вигідний передусім Україні — що не так з цією теорією, ми вже пояснювали у матеріалі Фейк: У дитячу лікарню «Охматдит» у Києві влучила українська ракета.

Джерело