Папа Франциск відвідає базиліку, в якій хоче бути похованим

Папа Франциск відвідає базиліку, в якій хоче бути похованим

5 серпня, у день свята Матері Божої Сніжної, Папа відвідає римську базиліку Санта Марія Маджоре. Саме в цьому храмі, як він сам одного разу зізнався, понтифік хоче бути похованим. Франциск, який особливо відчуває зв’язок із цією базилікою та розташованим там образом Матері Божої Salus Populi Romani, візьме участь у Вечірні. Про це повідомляє deon.pl.

Згідно з легендою, поширеною наприкінці XIII століття, під час правління папи Ліберія (352-366) римський патрицій Йоан і його знатна дружина, не маючи дітей, вирішили зробити Матір Божу спадкоємицею свого великого маєтку. Обоє щиро просили Бога, щоб воля Пресвятої Богородиці щодо доброго користування їхнім майном якимось чином їм об’явилася. Богородиця вислухала їхнє прохання і підтвердила це надзвичайним явищем.

У ніч на 5 серпня, коли в Римі найбільша спека, частину Есквілінського пагорба засипало снігом. Тієї ночі Матір Божа явилася подружжю уві сні і сказала кожному з них своє бажання, щоб там, де вони знайдуть сніг на пагорбі, вони збудували церкву на Її честь. Саме так вона хотіла стати їх спадкоємицею. Патрицій Йоан повідомив про це папу Ліберія, якому приснився такий же сон. Тож уранці папа в супроводі духовенства та народу вирушив урочистою процесією на засніжений пагорб і там визначив місце для будівництва храму на честь Діви Марії.

Базиліка справді була побудована за папи Ліберія й освячена ним. Наступні папи перебудовували цей храм і прикрашали його. У цій базиліці знаходяться реліквії ясел Ісуса Христа, гробниці семи пап, серед них мощі св. Пія V і каплиця з чудотворним образом Матері Божої Сніжної, яку також називають Salus Populi Romani, або Спасіння римського народу.

Джерело