За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами. Цього тижня за матеріалами Бюро суд виніс вирок стосовно двох зрадників, завершено розслідування та направлено до суду матеріали щодо 9 перебіжчиків, ще трьом повідомлено про підозру.

15 років з конфіскацією майна отримав колишній правоохоронець з міста Олешки Херсонської області, який здавав російським спецслужбам жителів окупованої Херсонщини.

Його визнано винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Після тимчасової окупації регіону чоловік добровільно почав службу в незаконно створеному правоохоронному органі. Він проводив обшуки у місцевих жителів, вилучав майно, передавав ворогу переліки патріотично налаштованих громадян, українських військових, які потім були затримані та ув’язнені.

За матеріалами ДБР засуджено до 13 років ув’язнення з конфіскацією майна колишнього інспектора рибоохорони, який допомагав ворогу встановлювати контроль над виловом риби в Азовському морі.

Чоловіка визнано винним у державній зраді та зайнятті посади у незаконному правоохоронному органі (ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Інспектор рибоохоронного патруля з Бердянська, у березні 2022 року почав допомагати окупаційній владі рф. Він виходив на чергування, контролював заборону вилову риби судами під українським прапором та забезпечував передачу виловленої риби на пункти окупаційної влади.

До суду направлено обвинувачення у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) відносно колишнього правоохоронця з Херсонської області. Окупанти призначили його на посаду так званого «слідчого» в окупованому Криму.

Також за матеріалами ДБР судитимуть двох колишніх правоохоронців з Маріуполя.

Один із них наприкінці 2023 року обійняв посаду інспектора відділення пропаганди, а інший у 2024 році – посаду інспектора безпеки дорожнього руху в незаконному правоохоронному органі окупантів.

Вони обвинувачуються у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

На Запоріжжі за матеріалами ДБР судитимуть експрацівницю правоохоронного органу.

Жінка влаштувалась до незаконного правоохоронного органу, брала участь у незаконних обушках, у тому числі у своїх колег, проводила допити патріотично налаштованих громадян, які були затримані окупаційною адміністрацією.

Колишня співробітниця правоохоронного органу обвинувачується у державній зраді та добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 2 ст. 111 та ч. 7 111-1 КК України).

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо чотирьох експравоохоронців з Луганщини, які влаштувались на роботу до окупантів.

Обвинувальні акти за статтею колабораціонізм направлено до суду (ч. 7 ст. 111-1 КК України). У 2023 році вони отримали посади у незаконному правоохоронному органі окупантів в Новоайдарському районі та Луганську.

Завершено розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт щодо колишнього начальника Селидівського міського відділу Державної міграційної служби, який допомагає окупантам видавати російські паспорти в Бердянському районі Запорізької області. За свою зраду він отримав посаду начальника окупаційної структури.

Колишній держслужбовець обвинувачується у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Також працівники ДБР заочно повідомили про підозру трьом фігурантам: колишньому начальнику одного з загонів ДСНС в Херсонській області, експравоохоронцю зі Старобільського району Луганщини та інспектору ДУ «Старобільський слідчий ізолятор».

Начальнику загону ДСНС за службу до загарбників повідомлено про підозру у державній зраді та добровільному зайнятті посади у незаконному правоохоронному органі (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Експравоохоронець залишився на тимчасово окупованій території Старобільського району Луганщини. Він обійняв посаду керівника місцевого відділу всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху «юнармія – молода гвардія» в «лнр».

Чоловік підозрюється у дезертирстві та колабораціонізмі (ч. 4 ст. 408, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Після тимчасової окупації Старобільського району Луганської області інспектор СІЗО отримав від окупантів посаду у так званому «Старобільському слідчому ізоляторі увп мвс лнр». Колишній правоохоронець підозрюється у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Нагадаємо, що санкції статей державної зради та колабораціонізму можуть передбачати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснюють Запорізька, Київська, Луганська, Херсонська, Черкаська обласні прокуратури та Луганська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону.

За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам За матеріалами ДБР суд відправив до в’язниці двох зрадників, завершено розслідування та повідомлено про підозру ще 12 перебіжчикам

Джерело