Фейк: Глухівський священик закликає прихожан ставити свічки за упокій Трампа

  • Автор допису:

Власник фейкового акаунту в Instagram лише видає себе за священнослужителя з Глухова. Справжній отець Назарій використовує іншу сторінку і ніколи не поширював таких закликів.

Священик ПЦУ з Глухова закликає вірян ставити свічки за упокій кандидата в президенти США Дональда Трампа — таку «новину» поширюють проросійські джерела. Інформація нібито підтверджується скриншотом з Instagram-акаунту отця Назарія, де той пише, що Трамп «піддався спокусі зла».

о.Назарій нібито переконаний, що Трампове «небажання допомагати в праведній боротьбі з силами зла Україні» може виправити тільки Господній суд. Священнослужитель також поширив декілька Stories прихожанок, які буцімто підтримали його «ініціативу» і молилися за смерть Трампа.

Скриншот — Telegram

Однак ця історія повністю вигадана, а акаунт otec_nazarij лише видає себе за сторінку священнослужителя з Глухова. Справжній Назарій Ковальов використовує сторінку nazariikovalov — саме вона вказана в його офіційному профілі на Facebook. На жодній з платформ, де чоловік активний, він не поширював закликів «ставити свічки за упокій Трампа». В основному священик публікує актуальну інформацію про молебни та свою волонтерську діяльність. Примітно, що фейковий акаунт о.Назарія, як і сторінки обох «прихожанок» — закриті,  проте мають велику кількість підписників (вірогідно, ботів). Більш того, кожен з профілів нещодавно змінював своє ім’я користувача від трьох до шести разів — це ми перевірили завдяки функції Instagram, що дозволяє ідентифікувати підозрілі сторінки. Ці факти зайвий раз доводять, що ці сторінки можуть не належати справжнім людям, а були створені пропагандистами з метою поширення фейків. 

Скриншот — історія зміни імен користувача акаунтів, які фігурують у цьому фейку

Такими фейками Росія намагається дискредитувати Православну церкву України та посварити Україну з кандидатом в Президенти США. Спростування дезінформації на схожу тему читайте у матеріалах Фейк: Львівського священика звинуватили у сексуальному насиллі над дітьми та Фейк: В Україні священнослужителі освячують воду за допомогою «незрозумілого» обряду та «тризуба».

Джерело