В Ужгороді екологи заміряли тепловізором температуру в тіні дерев і на сонці

В Ужгороді екологи заміряли тепловізором температуру в тіні дерев і на сонці

В Ужгороді екологи провели експеримент із тепловізором та заміряли температуру в тіні дерев і на сонці: результати різняться у кілька десятків градусів.

“Ми взяли тепловізор і пройшлися набережною Ужа в центрі міста Ужгорода в один із спекотних днів цього тижня. Була мета заміряти температуру в тіні під деревами та біля них і у відкритих місцях, що на сонці. Заміри спеціально проводили у обідній пік – з 13:30 до 14:30 на відрізку Слов’янська-Київська набережні та пл. Богдана Хмельницького в Ужгороді”, – сказала Волошина.

За її словами, вдалося дослідити, що асфальт на сонці розпікається до 59,2°С, у тіні в той же час має 34,5°С. Разом із тим, бруківка на сонці нагрівається менше – до 57,3°С, але у тіні вона гарячіша – має 41,4°С. Водночас лавка на сонці нагрівається до 66,8°С, у тіні має 36,3°С.

Дослідили також, додала Волошина, що стовбур дерева на сонці має 62,1°С, у тіні – 32,7°С.

“Зафіксований нами під час експерименту рекорд – це температура в 70,5°С. Таку ми виявили на покритті скейт-майданчика на площі Богдана Хмельницького. Біля нього завжди повно дітей, але поруч немає затінку”, – сказала вона.

Експериментом в Ужгороді ще раз довели важливість збереження великих дерев у місті, наголосила Волошина.

“Це впливає не лише на температуру – ми довели, що кращого природного кондиціонера, ніж дерево з розлогою кроною, в місті годі й шукати! А крім того, дерева виконують ще й інші функції, як очищення повітря, затримка води тощо. Це аргументи щодо того, чому їх потрібно берегти. В спеку всі розуміють, що це дуже нагально”, – додала вона.

За словами Волошиної, в Ужгороді, як і в багатьох інших містах багато проблем із господарюванням міських служб щодо дерев. Особливо велика проблема – кронування, за допомогою якого освоюють кошти з міського бюджету, а також планування новин мікрорайонів без урахування зелених насаджень.

“Здається, в Англії є норма, згідно якої при розбудові нових мікрорайонів у містах відстань від будинку до найближчого скерика має бути 40 метрів, а до великого парку – пів кілометра. Коли є прописані ці норми, містопланувальники знають заздалегідь, як саме спланувати розбудову того чи іншого об’єкта”, – сказала Волошина.

Вона також зазначила, що кроноване дерево “працює” у процентному співвідношенні лише на 20-40% від дерева з нормальною кроною.

В ГО “Форза” зазначили, що після опублікування даних досліджень у соцмережах, люди дякували за проведену роботу. Також були справедливі обурення щодо нищення дерев у місті, запущеність ситуації з доглядом за ними.

“У місті треба змінювати підхід до догляду за деревами. Чиновники, які керують відповідними службами у місті, мають думати про те, як робити місто комфортним та кращим для життя, а не про те, як освоювати бюджетні кошти. Ситуацію можна змінити, провівши навчання для фахівців відповідних служб”, – додала Волошина.

Як повідомляв Укрінформ, протягом тижня в Україні трималася сильна спека у понад 40° в усіх регіонах. У ряді областей фіксувалися історичні рекордні температурні заміри, що перевищували +40° за Цельсієм.

Джерело: УКРІНФОРМ

Джерело