Святий Престол: ядерна війна призведе до непоправних наслідків

Святий Престол: ядерна війна призведе до непоправних наслідків

Архієпископ Етторе Балестреро, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН, виступив на другій сесії підготовчого комітету Конференції учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

Ватиканський дипломат зазначив, що поточні збройні конфлікти, такі як війна в Україні, наголошують на необхідності невпинного пошуку діалогу. За словами Папи Франциска, виробництво і володіння ядерною зброєю аморальні, вони лише створюють ілюзію миру. Святий Престол занепокоєний загрозою поширення і модернізації ядерних арсеналів, що збільшує ризик їхнього застосування, підсилюваний прогресом інформаційних технологій. Такі загрози є образою людства, оскільки ядерна війна безсумнівно призведе до непоправних наслідків із безпрецедентними людськими жертвами.

Архієпископ наголосив, що нерозповсюдження та роззброєння є не лише юридичними, а й етичними обов’язками перед усім людством. Міжнародний мир і стабільність можливі лише завдяки глобальній етиці солідарності та співпраці на службі майбутньому. Тому необхідно терміново відновити діалог для встановлення обмежень на всю ядерну зброю і системи її доставки в глобальному масштабі.

За словами дипломата, ядерна зброя має величезні витрати, які можна було б спрямувати на розвиток і на задоволення нагальних потреб найбідніших і найуразливіших. Ватикан давно запропонував створити глобальний фонд для боротьби з голодом і розвитку найбідніших країн, що фінансується за рахунок коштів, які інакше пішли б на озброєння.

Святий Престол переконаний, що світ, вільний від ядерної зброї, можливий і необхідний, наголосив прелат. Договори про нерозповсюдження і заборону ядерної зброї можуть взаємно зміцнювати один одного, беручи до уваги важливу роль міжнародного партнерства з контролю над роззброєнням. В умовах нинішніх військових конфліктів слід завжди пам’ятати, що ми є однією людською сім’єю, підкреслив архієпископ Балестреро.

Джерело: Римсько-Католицька Церква в Україні

Джерело