«РуВики» повторює долю «платформи Симоньян» : дайджест пропаганди за 23 липня

  • Автор допису:

У РФ вважають, що Гарріс – «це гірше, ніж мавпа з гранатою»

З моменту, коли Джо Байден вибув з президентських перегонів і підтримав Камалу Гарріс, російські пропагандисти влаштували какофонію нестримного расизму, сексизму та змов. «Безлике дитя діпстейту», – це ще найбільш пристойний з тих ярликів, які їй навішують у Росії.

Колишній співробітник військової розвідки США та автор книги Putin’s Playbook Ребекка Коффлер в інтерв’ю Fox News вже констатувала, що «російська преса вибухнула репортажами про Гарріс, яку зображує некомпетентною, слабкою і неінтелігентною».

НАСПРАВДІ, це так. «Камала з ядерною кнопкою — це гірше, ніж мавпа з гранатою», — заявив, наприклад, Андрій Сидоров, декан факультету світової політики Московського держуніверситету. А Соловйов дав зрозуміти про своє ставлення до Гарріс, показавши ролик, у якому Дональд Трамп коментує її сміх як ознаку «божевілля».

Загалом, передачі російських державних ЗМІ та незліченні пости прокремлівських коментаторів у соцмережах повторюють один і той самий наратив: «Байден — невдаха, Гарріс — некомпетентне лихо, а американська демократія безнадійно зіпсована».

«При цьому, у Путіна і Кремля немає уподобань серед кандидатів у президенти США, тому що американська політика була послідовною протягом 40 років, незалежно від того, хто займав Білий дім — республіканець чи демократ», — вважає Ребекка Коффлер.

Москва приваблює грошима і маніпулює смертями

Столиця РФ встановила новий рекорд у грі «Хто хоче стати мільйонером». Тепер розмір одноразової виплати для охочих піти воювати в Україні сягнув 1,9 млн рублів. «Загальна сума виплат становитиме понад 5,2 млн рублів за перший рік служби», – обіцяють у Москві.

НАСПРАВДІ, Ханти-Мансійський автономний округ (до якого ми ще повернемось), наприклад, оцінює своїх «визволителів України» на майже 1 млн 300 тисяч дешевше, ніж московських.

Ці шалені цифри цілком співставні з іншими. По-перше: за даними Росстату, 89% росіян мають дохід менший за 100 тисяч рублів на місяць. Понад чверть взагалі отримують у місяць близько 27-45 тисяч.

По-друге: на початку липня Медведєв повідомив про 30% падіння темпів набору нових військових. За його словами, з початку року контракти з МО РФ підписали «близько 190 тисяч осіб. Зараз щодня вирушає до армії близько тисячі людей». А півроку тому Путін говорив про 1500 осіб.

По-третє: уряд встановив єдині тарифи по всій РФ на поховання загиблих (померлих) військовослужбовців – не більше 51,5 тисячі рублів, а в разі поховання у Москві, Санкт-Петербурзі та чомусь в окупованому Севастополі – не більше ніж 71 тисяча; на пам’ятники (надмогильні споруди, надгробки) – не більш ніж 49,5 тисяч рублів.

По-четверте: за період так званої «СВО» регіони РФ вже витратили втричі більше грошей на розширення цвинтарів. У 2023 році ця сума досягла свого піка – 225 млн рублів, а за неповний 2024-й вже перевищила половину тогорічних витрат – 136 млн рублів. При цьому Росстат бреше, що кількість померлих скоротилася 2022 року на 22%, а 2023-го — ще на 7,6%. 

Найбільше витратив на розширення цвинтарів за роки війни з Україною той самий Ханти-Мансійський автономний округ – понад 262 млн рублів. Водночас смертність у регіоні «чомусь» знижується: кількість померлих, за даними Росстату, зменшилася приблизно на 4%.

Маніпуляція проста: офіційна статистика не показує сплеску смертності через війну. Смерть можуть зафіксувати виключно у регіоні проживання людини і в тому місці, де вона загинула. У т. ч. і на ТОТ України, пише The Moscow Times. Але дані про смертність там Росстат не оприлюднює.

Тож, коли фатальна путінська військово-фінансова піраміда рухне – питання лише часу.

Хто такий Малькевич і чому за нього дають $10 млн

У мешканців Росії є непоганий шанс заробити значно більше і безпечніше. Нещодавно Вашингтон оголосив винагороду в $10 млн за інформацію про пропагандиста Олександра Малькевича, тісно пов’язаного зі структурами Євгена Пригожина, а також за Олену Хусяйнову – бухгалтера його «фабрики тролів». Сам Малькевич переконує, що Держдеп не заплатить за нього таких грошей.

НАСПРАВДІ, «Малькевич сприяв глобальним операціям з надання впливу від імені Пригожина, який фінансував агентство інтернет-досліджень, відоме як «фабрика тролів». Хусяйнова працювала в проєкті «Лахта», що належав Пригожину», – наголошується в повідомленні Rewards for Justice (створена урядом США ініціатива, що пропонує винагороду за інформацію, яка допомагає запобігти терактам, затриманню терористів і спонсорів тероризму або розкриттю злочинів, пов’язаних із терором).

Приблизно з 2019 року Малькевич використовував свою компанію «Фонд захисту національних цінностей» для сприяння операціям зі здійснення впливу у світі за дорученням Пригожина. На нього та його «фабрику» було накладено американські санкції за спроби втручання у президентські вибори в США 2016 року.

Малькевич раніше керував англомовним пропагандистським сайтом USA Really під егідою саме пригожинського «РИА ФАН». У 2018 році після провалу USA Really Малькевича затримали у США і допитали у справі про втручання в американські вибори.

Також на нього накладені санкції ЄС, Канади, Австралії, Японії, Великої Британії, Швейцарії (!) та інших країн. «Офіційний журнал Європейського союзу» у квітні 2022 року повідомив, що «25 лютого 2022 року Малькевич заявив, що військова агресія проти України є спецоперацією з денацифікації України і що мети захопити країну немає. 16 березня 2022 року Малькевич взяв участь у засіданні Громадської палати РФ на тему «Ескалація інформаційної війни: захист інтересів Росії», де обговорювалися питання важливості донесення достовірної інформації, щоб люди могли зрозуміти, чому ухвалено рішення проводити «спецоперацію» в Україні і яка її мета».

У червні 2023 року СБУ оголосила Малькевичу підозру. Йому інкримінують «створення медійних проєктів у різних країнах світу для розповсюдження прокремлівського контенту», тюремний термін за відповідною статтею Кримінального кодексу може складати до 12 років.

Після російського вторгнення в Україну у 2022 році він перебував в «робочому відрядженні» на ТОТ, де взяв участь у створенні проросійських телеканалів: запорізького «За!ТВ», «Маріуполь-24» та херсонського «Таврия», працював завідувачем кафедри журналістики та медіакомунікацій окупаційного «Херсонського державного університету» та керував місцевим відділенням «Спілки журналістів Росії». 

Бурхлива діяльність у тоді ще окупованому Херсоні завершилася після контрнаступу ЗСУ. Він залишив місто з частиною обладнання та деякими співробітниками, один з яких (колишній оперативник ФСБ, який перекваліфікувався на «журналіста») загинув. У січні 2023 року прем’єр-міністр РФ Мішустін нагородив Малькевича орденом за внесок у розвиток «звільнених територій».

До блокування «Вікіпедії» в Росії все готово

Малькевич, крім іншого, – відомий борець з російським розділом «Вікіпедії». 30 жовтня 2023 року, коментуючи пропозицію депутатів Держдуми прибрати її з пошуків в інтернеті, він звинуватив ресурс у «великій кількості фейків, неконтрольованій політиці редагування матеріалів і прихованій пропаганді» та як альтернативу закликав користуватися сайтом «РуВики».

НАСПРАВДІ, до блокування «Вікіпедії» у РФ дійсно все готово. Як припускають експерти, якщо рішення буде ухвалене, це станеться «блискавично, а не за прогнозом – у вересні або жовтні». Заміною стане «РуВики», куди просто скопіпастили статті з популярної всесвітньої електронної енциклопедії, прибравши звідти всю «крамолу».

Дослідник «Вікіпедії» Михайло Грузнов для проєкту «Можем объяснить» розповів, що в «РуВики» скопіювали «Вікіпедію» у версії від 1 травня 2023 року. Навіть візуально.

Потім редактори почали цензурувати тексти. Так, зі статті про Путіна зникли згадки про Кабаєву, текст про Медведєва зачистили від звинувачень у корупції. Ордер на арешт Путіна «РуВики» називає «незаконним», а різанину в Бучі – «інсценуванням. Україна і пов’язані з нею теми та події – це взагалі окремий пропагандистський пласт у «РуВікі», який і обговорювати не варто. Бо про кремлівський firewall для українських питань відомо ще з вересня 2022 року.

Торік «російський аналоговнет Вікіпедії» отримав понад півмільярда рублів у вигляді пожертвувань від невідомих меценатів. «РуВики» має і свою «фабрику тролів», яка публікує незграбні, але хвалебні коментарі про проєкт у російських соцмережах.

Проте, попри це, за рік роботи сайт «РуВики» так і не злетів. У травні на платформу зайшли лише 990 тисяч разів, у червні – ще на 200 тисяч менше. Для порівняння: кількість заходів на «Вікіпедію» в червні становила 123 млн.

Отже, «РуВики» вже фактично повторює долю «платформи Симоньян». Але Кремль це не обходить у створенні власних: інформаційної, політико-економічної, історичної, спортивної та інших паралельних реальностей. 

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело