Медичний коледж окупантів на Херсонщині під загрозою закриття: чому і до чого тут Генічеськ

  • Автор допису:

Окупаційний медичний коледж на Херсонщині під загрозою закриття через відсутність студентів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

На лівобережжі Херсонщини, де відчувається гострий дефіцит кваліфікованого медичного персоналу, під загрозою закриття опинився так званий «Херсонський медичний коледж» (ХМК). Основною причиною є те, що більшість студентів не мають можливості навчатися офлайн, а російське законодавство не передбачає дистанційного навчання у медичних закладах освіти. З понад двох сотень студентів лише двоє погодились переїхати до окупованого Генічеська для відвідування занять у тамтешньому коледжі.

Фейковий медичний коледж був заснований в окупованому Херсоні навесні 2022 року як російський аналог українського навчального закладу. На початку функціонування коледжу 122 особи, включаючи 59 викладачів і решту обслуговчого персоналу, погодились працювати на окупантів. 80 студентів отримали свідоцтва про медичну освіту російського зразка.

Після звільнення правобережжя Херсонщини у 2022 році більшість викладачів-колаборантів втекли разом з росіянами на лівий берег до Генічеська, разом з ними переїхав і фейковий медичний заклад. Навчання продовжилось у змішаній формі, і коледж встиг випустити кілька десятків спеціалістів. Семеро з них навіть залишились працювати на окупованих територіях.

Медичний коледж окупантів на Херсонщині під загрозою закриття: чому і до чого тут Генічеськ

Однак, влітку 2024 року студентів повідомили, що «ХМК» має перейти на офлайн режим. Це означає, що всім студентам необхідно переїхати до Генічеська, орендувати житло, відвідувати лекції і складати іспити. Одна зі студенток фейкового коледжу, яка вже виїхала до Росії, пояснює своє небажання переїжджати на лівобережжя через небезпеку воєнного стану, обстріли та перебої зі зв’язком.

Колаборант Олександр Бойко, який очолює коледж, скаржиться, що в попередні роки вступна кампанія проходила дистанційно, але у 2024 році цей формат був скасований. Перед студентами постала дилема: або переїжджати до Генічеська, або шукати інший навчальний заклад. Це призвело до того, що влітку не знайшлося жодного охочого навчатися в «ХМК».

У разі, якщо російські власті не дозволять фейковому коледжу продовжити дистанційне навчання у наступному році, заклад може бути закритий, а викладачів звільнять. Особливо брак медичних спеціалістів відчувається саме на лівобережжі Херсонщини, де медичні заклади, за повідомленнями самих окупантів, укомплектовані персоналом лише на 40%.

Раніше ми повідомляли, що У окупантів на Херсонщині посилилася кадрова криза: як вони вирішують нестачу кваліфікованих кадрів