Вакцинація дівчаток від папіломавірусу здатна убезпечити їх від раку шийки матки в дорослому житті – Валентина Гінзбург

Вакцинація дівчаток від папіломавірусу здатна убезпечити їх від раку шийки матки в дорослому житті. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що такі щеплення не входять до обов’язкового календарю, утім завдяки реалізації заходів міської цільової програми «Громадське здоров’я» вакцина закуповується за рахунок місцевого бюджету та доступна на безоплатній основі.

«Щеплення від папіломавірусу рекомендовано робити до початку статевого життя. Вони безкоштовні для дівчат віком із 9 до 14 років», – пояснила Валентина Гінзбург. 

Статистично рак шийки матки – одне з найпоширеніших онкогінекологічних захворювань. Так, за даними КНП «Київський міський онкологічний центр», станом на 1 липня 2024 року близько 4 000 жінок перебувають під наглядом лікарів-онкологів із приводу цього захворювання.

На жаль, пандемія коронавірусної хвороби (COVID-19), військова агресія російської федерації призвели до зниження активності населення щодо профілактичних оглядів та відповідно до виявлення захворювань. Та попри це в Києві щороку такий діагноз встановлюють близько 200 жінкам, при цьому відсоток виявлення онкопатології на пізніх стадіях зростає.

«Майже 40% хворих на рак шийки матки – жінки фертильного віку. Це молоді жінки, які ще могли б стати мамами або котрі мають маленьких дітей, але планують народити ще», – зазначила Валентина Гінзбург.

Саме тому, на її переконання, так важливо не менше одного разу на рік відвідувати гінеколога та робити цитологічний скринінг, адже на ранніх стадіях захворювання піддається лікуванню, а у пацієнтки є всі шанси одужати. 

Фахівці стверджують, що основною причиною виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини. Саме тому, завдяки специфічній вакцинації, що запобігає його патологічному розвитку в організмі, цей вид онкопатології можна ефективно попередити.

«Пропоную батькам дівчат звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та проконсультуватися щодо щеплення від папіломавірусу. Ми всі мріємо про те, щоб наші діти були здоровими і зараз, і в дорослому житті. Вакцинація від раку шийки матки допоможіть вашим дівчатам уникнути серйозної небезпеки в майбутньому та, коли прийде час, подарувати вам здорових онуків», – закликала Валентина Гінзбург.

Джерело