У столиці створено розгалужену систему послуг із підтримки ментального здоров’я – Валентина Гінзбург

За останні два роки у столиці створено розгалужену систему послуг з підтримки ментального здоров’я – від первинної ланки надання медичної допомоги до спеціалізованих закладів. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона наголосила, що отримати таку допомогу можуть безоплатно та в повному обсязі всі без винятку містяни – як кияни, так і внутрішньо переміщені особи.

За первинною психологічною консультацією потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Понад 1 300 лікарів первинної медичної допомоги вже пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і надають базову психологічну допомогу.

За результатами скринінгу сімейний лікар може призначити обстеження і лікування, а за необхідністю – дати направлення до психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога, невролога тощо.

Також пацієнти можуть звернутися до лікаря-психіатра без направлення. Адже така допомога у столиці максимально наближена до пацієнта. Окрім спеціалізованих закладів (КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія», КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги»), профільні фахівці за графіком приймають у районних консультативно-діагностичних центрах. 

«Розуміючи актуальність підтримки ментального здоров’я, в червні 2022 року ми відкрили Київський міський кризовий центр. В основу його роботи покладено авторську програму, розраховану на 4 тижні повного занурення у процес відновлення психічного здоров’я в умовах стаціонарного перебування у закладі. Тут допомагають тим, хто пережив окупацію або евакуацію; знаходився в зоні бойових дій; людям, яких переслідують обсесивні або суїцидальні думки; тим, хто пережив втрату близької людини; став жертвою фізичного/сексуального насильства або свідком насильницьких дій над іншими. Проживання, харчування та допомога в Центрі – безкоштовні», – зазначила Валентина Гінзбург.

Також вона нагадала, що з перших днів російської агресії у столиці організували надання дистанційної психологічної допомоги. Зателефонувавши, зокрема, за номером «телефону довіри» 0-800-50-12-12, можна проконсультуватися з фахівцем та отримати фахові поради і підтримку.

«Важливо розуміти, що піклуватися про власне психічне здоров’я треба не менше, ніж про фізичне. І особливо сьогодні, коли в умовах повномасштабної війни кожен із нас тією чи іншою мірою відчуває розгубленість, тривогу, переймається через майбутнє – своє та рідних. Довіряйте фахівцям та звертайтеся до них, коли відчуваєте таку необхідність: для того, щоб бути ефективними в нашій спільній боротьбі за мир, маємо бути здоровими як фізично, так і ментально», – наголосила Валентина Гінзбург. 

Додатково. 

Як знайти медичний заклад, де можна отримати допомогу щодо психічного здоров’я: 

  • зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оберіть з’єднання з оператором та запитайте, де є найближчі заклади з фахівцями, які надають допомогу щодо психічного здоров’я. Запишіть контакти і телефони, які продиктує оператор;
  • можна знайти самостійно заклади з договором із НСЗУ за допомогою онлайн-карти на дашборді «Надавачі медичної допомоги» за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога», де зібрані всі надавачі за цим напрямом. Оберіть зліва в полі фільтрів область, населений пункт, рівень медичної допомоги (первинна, амбулаторна чи стаціонарна) та оберіть спеціалізацію лікаря. На карті залишаться медзаклади з телефонами і адресами, які відповідають введеним фільтрам. Перейти до дашборду можна за посиланням: https://cutt.ly/qevuu6VQ

Програма медичних гарантій забезпечує всім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг. Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024» за посиланням: http://e.surl.li/mrwzmu.

Джерело