За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами. Цього тижня Бюро направило до суду обвинувачення щодо 14 перебіжчиків, ще 5 особам повідомлено про підозру.

В суд направлено обвинувальний акт щодо колишнього начальника одного з рятувальних загонів ДСНС в Херсонській області, який пішов робити кар’єру в так званому «мнс» росії та став заступником начальника так званого «мнс росії у Херсонській області».

Після звільнення Херсона чоловік втік на непідконтрольну Україні територію, де продовжує працювати на загарбників.

Колишній посадовець ДСНС обвинувачується у державній зраді та добровільному зайнятті посади у незаконному правоохоронному органі (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Завершили спеціальне досудове розслідування й щодо колишнього прикордонника, який очолив у Старобільському районі Луганщини місцевий відділ ВВПОД «Юнармія молода гвардія лнр».

Колишній прикордонник сприяє формуванню позитивної мотивації у дітей до вступу у «військово-патріотичне формування» з подальшим проходженням військової служби у збройних силах рф.

Зрадник обвинувачується у дезертирстві та колабораціонізмі (ч. 4 ст. 408, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

До суду також скеровано провадження стосовно колишньої співробітниці Державної прикордонної служби України, яка співпрацювала з росіянами під час окупації села Веселе Харківського району. Вона відповідала за видачу російських продуктових пайків своїм односельцям. Крім того, «здала» загарбникам інформацію про відомих їй місцевих правоохоронців, учасників АТО та колег-прикордонників.

Працівники ДБР завершили спеціальне досудове розслідування й щодо колишніх правоохоронців з Маріуполя, які працевлаштувалися до окупаційних підрозділів «мвд днр».

Після тимчасової окупації міста, колишній слідчий став слідчим одного з райвідділів так званого «мвд днр». Його колега, інспекторка сектору ювенальної превенції, обійняла посаду дільничної в іншому райвідділі.
Двоє колишніх правоохоронців обвинувачуються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За державну зраду судитимуть ще вісім колишніх прокурорів, які «чинять правосуддя» за законами країни-агресора в окупованому Криму.

Після анексії півострова вісім колишніх співробітників прокуратури Криму пішли на співпрацю з окупаційною владою. Працюючи за законами країни агресора та виконуючи вказівки окупантів, вони сприяли ворогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Колишні прокурори обвинувачуються у державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна.

Завершено досудове розслідування і стосовно колишнього правоохоронця, який нині працює на росіян в окупованому Криму.

Полтавчанин у 2014 році залишився на окупованій території та став дільничним місцевого окупаційного відділку поліції. Нині він відповідає за громадський порядок на півострові.

Колишній український правоохоронець обвинувачується в державній зраді та добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території (ч. 1, 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Крім того, на цьому тижні працівники ДБР заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі двом мешканкам Донеччини, які наразі засуджують громадян України на тимчасово окупованій території.

Одна з підозрюваних, очолювала слідчий відділ у Горлівці Донецької області, у 2014 році підтримала ідею «руського міра» та лишилася на тимчасово окупованій території.

Вона перекваліфікувалася на суддю. У липні 2023 року жінка обійняла посаду «голови Горлівського міського суду днр».

Інша фігурантка працювала помічницею судді, а потім обійняла посаду так званого «судді Приморського районного суду міста Маріуполя днр».

Обидві підозрювані прийняли присягу псевдо судді та призначені на свої посади на підставі наказу президента рф та, за наявною інформацією, отримали паспорти громадян рф.

Також повідомлено про підозру колишній правоохоронниці, яка стала “мировим” суддею в окупованому Криму. Жінка народилася на Волині, згодом переїхала у Крим, де працювала слідчою в міліції.

У листопаді 2023 року її призначили на посаду так званого «мирового» судді в Ялті.

Жінки підозрюються у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Повідомлено про підозру колишньому правоохоронцю з Куп’янського району Харківщини. Працювати на росіян він почав у так званій місцевій народній міліції на посаді старшого оперуповноваженого.

Він підозрюється у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

ДБР повідомлено про підозру колишньому працівнику поліції, який у 2022 році обійняв посаду дільничного так званого «Старобільського районного відділу внутрішніх справ Луганської народної республіки». Він і надалі продовжує «служити» окупаційній владі.

Фігурант обвинувачується у добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Санкції статей передбачають до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснюють Донецька Полтавська Херсонська Чернігівська Волинська обласна прокуратура, прокуратура АР Крим та м. Севастополя, Луганська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону та Харківська спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру За матеріалами ДБР судитимуть 14 зрадників, ще п’яти перебіжчикам повідомлено про підозру

Джерело