Фейк: Вікторія Нуланд визнала, що Захід зірвав стамбульські перемовини у 2022 році

Ексзаступниця держсекретаря США аж ніяк не визнавала, що Штати нібито «зірвали переговори в Стамбулі», і в самому інтерв’ю наголошувала, що й без думки американців усім було очевидно – запропоновані умови несуть вигоду лише Росії та повністю залишають Україну без захисту.

Російські ЗМІ знову взялися піднімати тему переговорів України та Росії у Стамбулі у 2022 році, і зокрема дезінформаційний наратив про те, що Захід нібито змусив український уряд відмовитися від перемир’я з Росією. Цього разу агітпроп стверджує, що таке визнала ексзаступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.  

Скриншот – mk.ru

Колишня заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд дала інтерв’ю російському письменнику, журналісту Михайлу Зигарю. Серед іншого Зигар запитав Нуланд, що сталося під час перемовин російської та української делегацій у Стамбулі, коли Україна вийшла з переговорного процесу.

Вікторія Нуланд заявила в інтерв’ю таке: «Усю правду знають лише самі переговорники, бо тільки вони були в кімнаті… Нас там не було, ми насправді не дуже розуміли, що це за угода, ми просто сказали: «Слухайте, ми тут, щоб підтримати, якщо ви хочете, щоб ми знали більше, не менше, ми тут», і ми ніколи не були повністю впевнені, наскільки повноважні обидві команди переговорників, чи справді Путін був готовий підписатися під тим, про що домовилася його команда, і чи готовий був Зеленський. Але пізніше українці почали просити поради про те, до чого все йде, і нам стало зрозуміло, британцям стало зрозуміло, всім стало зрозуміло, що головна умова Путіна була похована в додатку до документа, над яким вони працювали, і вона включала обмеження на точні види систем озброєнь, які Україна могла мати після укладання угоди. Україна була б, по суті, нейтралізована як військова сила. І водночас не було аналогічних обмежень для Росії. Росія не мала відступати, Росія не мала мати буферну зону біля українського кордону. Тому люди всередині України, люди за її межами почали ставити питання про те, чи це була хороша угода, і саме в цей момент вона розвалилася, але я думаю, що багато людей і сам Зеленський підозрював, що вони можуть потрапити в пастку». 

Тобто ексзаступниця держсекретаря США ніяк не визнавала, що Штати нібито «зірвали переговори в Стамбулі», і в самому інтерв’ю наголошувала, що вони перебували там для підтримки, а згодом і без думки американців стало очевидно, що запропоновані умови несуть вигоду лише Росії та повністю залишають Україну без захисту.

Раніше StopFake спростовував схожий фейк про те, що голова фракції «Слуга народу» у Верховній раді України Давид Арахамія нібито заявив, що коли Україна не підписала домовленості у Стамбулі, вона виступила за продовження війни.

Джерело