Владика Ярослав: Святий Хрест – це вічно живий символ безмежної Божої любові до нас грішних

Владика Ярослав: Святий Хрест – це вічно живий символ безмежної Божої любові до нас грішних

14 вересня, у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час владика Ярослав розкрив глибоке духовне та історичне значення цього дня для християн (див. повний текст проповіді). Єпископ нагадав, що це свято належить до дванадцяти великих свят церковного року. “Святкуванню Воздвиження Чесного Хреста передувало декілька важливих подій,” – зазначив проповідник, розповідаючи про імператора Костянтина та його матір Олену, які відіграли ключову роль у віднайденні Хреста Господнього.

Відтак владика Ярослав розповів історію, пов’язану з імператором Костянтином: “Костянтин, який йшов військом, аби здобути перемогу над своїм опонентом Максентієм, побачив на небі дивний знак – хрест, й почув слово Боже: «Цим знаменням переможеш».” Єпископ підкреслив, що ця подія призвела до віднайдення Хреста Господнього в Єрусалимі у 326 році та будівництва величного храму Воскресіння Господнього.

Далі проповідник наголосив на глибокому корінні почитання Хреста. “Почитання чесного Хреста бере свій початок ще з апостольських часів,” – сказав владика Ярослав, цитуючи апостола Павла: “Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий, а я – світові” (Гал.6,14).

Крім того, єпископ також звернув увагу вірних на значенні знамена Хреста в історії України. “З хрестом у руках став колись на київських горах, як каже легенда, апостол Андрій Первозванний, а згодом святий Володимир Великий під знаменом хреста започаткував золоту добу християнської Української Держави – Київської Русі”, – наголосив проповідник.

Владика Ярослав підкреслив всеосяжне значення Хреста Господнього: “Він освятив всю вселенну. Він розвіяв гріховну темряву і привернув світло. Він знищив смерть. Він зібрав народи зі сходу і заходу, півночі і півдня і з’єднав їх любов’ю в Одну Святу Соборну і Апостольську Церкву.”

Проповідник закликав вірних споглядати святий хрест, пояснюючи його символічне значення: “Хрест є «посаджений» в землі і може видаватися, що корінням його сягає людського зла, аду, однак він підноситься до гори, і спрямовано вказує на небо. Це – знак, який пригадує Божу доброту.” Тому сьогодні кожен, хто з вірою вдивляється в цей хрест, насамперед розуміє, що святий Хрест – це вічно живий символ безмежної Божої любові до нас грішних. Цю думку, за словами владика Ярослава, підтверджує Євангеліє від Йоана: “Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним” (Йо. 3,16).

Проповідник нагадав вірним про важливість несення власного хреста в щоденному житті, цитуючи слова Спасителя: “Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною” (Мт. 16, 24).

На завершення владика Ярослав навів слова святого Єфрема Сирійського про значення хреста: “Хрест – це воскресіння мертвих і надія християн; Хрест – потіха для бідних і терплячих; Хрест – батько для сиріт і вінець для одиноких; Хрест – охоронець для юнаків і невинність для дівиць, Хрест – хліб для голодних і джерело для спрагнених. Тож кладімо животворний хрест на чоло, на очі, на уста і на свої груди. Ні на одну годину, ні на одну мить не залишаймо хреста та без нього нічого не робімо.”

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Джерело