Чергове свавілля від правоохоронців: обшуки за надуманими приводами загрожують зупинкою будівництва важливого екологічного об’єкта в Києві

Сьогодні, 19 вересня, представники Дарницького управління Нацполіції вкотре прийшли з обшуком до комунального підприємства «Київтеплоенерго» у справі щодо технічного переоснащення заводу «Енергія». Показовим є той факт, що з того самого приводу Головне управління національної поліції у м. Києві рівно рік тому (вересень 2023 року) на підприємстві вже проводило обшуки. Усі необхідні документи правоохоронцям було надано в повному обсязі. Про це повідомляє КП «Київтеплоенерго».

До того ж, підприємство констатує наявність чотирьох дублюючих кримінальних проваджень у різних підрозділах одного і того ж правоохоронного органу – Національній поліції.

Такі дії є грубим процесуальним порушенням, можуть носити ознаки свідомого тиску та бути спробою «множення» порожніх справ. Адже при проведенні розслідувань прямо заборонено повторне внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за одними й тими ж обставинами.

Наразі правоохоронці хочуть віднайти 18 видів різних документів, які раніше їм уже були надані для проведення об’єктивного розслідування. Крім того, представники Дарницького управління Нацполіції хочуть вилучити оригінали проєктної документації надважливого для Києва екологічного об’єкта. Результатом його будівництва має стати п’ятикратне підвищення екологічності роботи сміттєспалювального заводу, що приведе його роботу до стандартів Європейського Союзу. Вилучення проєктної документації провокує зупинку будівельних робіт та поставить під загрозу реалізацію всього проєкту.

Напередодні опалювального сезону завод «Енергія» перебуває у щорічному плановому ремонті, а взимку від його роботи залежить опалення цілих мікрорайонів Дарницького району. Тому такі дії правоохоронців можна вважати цілеспрямованим політичним тиском, що може призвести до зриву опалювального сезону більше ніж для 300 житлових будинків.

КП «Київтеплоенерго» вже неодноразово наголошувало на системному тиску з боку правоохоронних органів, що вже мало негативні наслідки для роботи об’єктів критичної інфраструктури міста та навіть зриву важливих закупівель.

Підприємство висловлює сподівання, що здоровий глузд матиме пріоритет над амбіціями, а розслідування проходитиме в межах норм чинного законодавства. І це дасть змогу продовжити будівництво важливого для Києва екологічного об’єкта та не зірве підготовку заводу до надскладного опалювального сезону 2024–2025 років.

Джерело