Місто розробить екологічний паспорт ландшафтного заказника місцевого значення «Протасів Яр» імені Романа Ратушного

Місто розробить положення та екологічний паспорт ландшафтного заказника місцевого значення «Протасів Яр» імені Романа Ратушного для захисту зеленої зони та унеможливлення будь-якої забудови в майбутньому. Таке рішення підтримали сьогодні, 19 вересня, на пленарному засіданні Київської міської ради 84 депутати.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко, боротьба за збереження Протасового Яру триває десятки років, однак наша сила в тому, що міська влада та громада об’єднують зусилля та твердо стоять на своєму.

«Ще у 2004 році більша частина землі Протасового Яру була приватизована. Забудовник планував там створити нові житлові комплекси. Однак територіальна громада виступила проти цього рішення. Два роки тому Київрада прийняла рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Протасів Яр» імені Романа Ратушного. Тоді ж розпочались судові процеси, оскільки забудовник не погоджувався з тим, щоб віддати придбану 20 років тому землю назад у власність громади. Водночас громада теж не погоджувалась на жодну забудову. У результаті сьогодні Київрада ініціювала процес викупу з приватної власності земельних ділянок, що розташовані на території заказника «Протасів Яр» імені Романа Ратушного. А також ми доручили Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА розробити положення та екологічний паспорт цього заказника», – наголосив Володимир Бондаренко.

Він додав, що до екологічного паспорта увійде детальна інформація про флору та фауну заказника, його природні особливості, а також історичну та екологічну цінність. Документ дасть змогу чіткіше регламентувати охорону території та зберегти її унікальні природні комплекси від знищення.

Джерело