Розробити Концепцію меморіалізації в Києві та план дій з її впровадження мають до кінця цього року – Марина Хонда

У столиці відбулося перше засідання Координаційної ради з підготовки та впровадження Концепції меморіалізації. Рада створена за розпорядженням мера Києва Віталія Кличка. Розробити Концепцію та план дій з її виконання мають до кінця 2024 року. Про це повідомила заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та відповідальна з питань безбар’єрності в Києві Марина Хонда на своїй сторінці у Facebook.

«Питання меморіалізації та увічнення пам’яті киян-Захисників і Захисниць перебуває на особистому контролі мера Києва Віталія Кличка. Столиця всебічно підтримує Героїв та Героїнь, їхні родини та родини загиблих. І зберегти пам’ять та закарбувати імена тих, хто віддав життя, захищаючи Україну – наш обов’язок. Кілька претендентів на одну вулицю чи сквер, п’ять і більше дошок на одній школі – це не вихід. Розробити до кінця цього року Концепцію меморіалізації та план дій з її виконання – основне завдання Координаційної ради. Я щиро дякую учасникам ради, які долучились до цього процесу», – сказала Марина Хонда.

За її словами, у 2023 році кількість клопотань щодо встановлення пам’ятних знаків загиблим військовим у столиці зросла в п’ять разів, порівняно з 2021 роком – із 14% до 71%. У 2024-му цей показник склав понад 90% від усіх звернень щодо меморіалізації.

«Наразі в Києві існують різні форми увічнення, однак зі збільшенням масштабів вони перестають працювати. А від деяких із них фахівці нас застерігають через ймовірність повторної травматизації родин. Київ уже врегулював питання зовнішнього вигляду меморіальних дошок на фасадах. Також ми спростили процедуру для заявників. Тепер перед нами стоїть непросте, але дуже важливе завдання – розробити цілісну Концепцію та план дій з її впровадження», – сказала голова Координаційної ради з підготовки та впровадження Концепції меморіалізації у місті Києві Вікторія Муха.

До складу координаційної ради з підготовки та впровадження Концепції меморіалізації у місті Києва увійшли представники Департаменту культури КМДА, Департаменту суспільних комунікацій КМДА, Департаменту містобудування та архітектури КМДА, Департаменту соціальної та ветеранської політики КМДА, Департаменту освіти і науки КМДА, «Київ Мілітарі Хаб», Культурно-мистецького центру Національного університету «Києво-Могилянська академія», Музею історії міста Києва, Українського інституту національної пам’яті, Національного військово-історичного музею України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ПУ «Університет «Київська школа економіки» та громадських об’єднань.

Пропозиції до Концепції щодо меморіалізації можна надсилати на електронну пошту [email protected]

Джерело