У північній частині Києва спостерігається покращення стану якості повітря. Рекомендації діють до повної нормалізації ситуації в усьому місті

У північній частині Києва спостерігається покращення стану якості повітря. Водночас рекомендації для містян діють до повної нормалізації ситуації в усьому місті. Про це розповів під час пресбрифінгу директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

«Наразі спостерігаємо зниження рівня забруднення повітря в північній частині міста орієнтовно на 20% від ранкових показників. На жаль, у південній і південно-східній частинах міста ситуація поки не нормалізувалась. Загалом концентрація частинок пилу, який наразі є основним забруднювачем у місті, в п’ять разів перевищує норму», – зазначив Олександр Возний.

Він зауважив, що ймовірною причиною погіршення якості атмосферного повітря є пожежі в екосистемах в Київській, Чернігівській та Сумській областях. Йдеться про пожежі на торф’яниках і в лісах, зокрема на Поліссі.

«Люди, які мають хронічні захворювання легень, зокрема бронхіальну астму чи хронічні бронхіти, та люди, які палять, можуть відчути симптоми погіршення стану здоров’я. Йдеться про кашель, відчуття дискомфорту під час вдиху, відчуття сухості в носовій порожнині та головний біль», – прокоментувала лікарка-пульмонологиня Анна Анікєєва.

Вона додала, що для зменшення негативного впливу на стан здоров’я необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі. Віддавати перевагу закритим приміщенням з вентиляцією, що оснащена HEPA-фільтрами;
  • тримати вікна зачиненими;
  • за можливості увімкнути зволожувачі повітря та відмовитися від провітрювання;
  • утриматися від занять спортом на відкритому повітрі, а потренуватися вдома;
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих.

«Якщо ваш стан здоров’я погіршився, наприклад, почався кашель чи з’явилося відчуття задухи, зверніться до свого лікаря, сімейного лікаря або лікаря-пульмонолога, який надасть рекомендації», – зазначила Анна Анікєєва.

Олександр Возний закликав киян, за можливості, сьогодні відмовитися від користування власним автотранспортом, натомість віддати перевагу громадському. Оскільки понад 80% викидів забруднюючих речовин у нашому місті – це викиди від пересувних джерел.

Нагадуємо, з 01:00 20 вересня в Києві спостерігається погіршення якості повітря. Спочатку погіршення зафіксували в північній частині міста, яке потім поширилось майже на все місто. Йдеться про підвищення концентрації зважених частинок пилу, що є продуктами горіння. 

Слідкуйте за станом атмосферного повітря та радіаційним фоном у режимі реального часу за посиланням https://asm.kyivcity.gov.ua та в застосунку Київ Цифровий.

Джерело