За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Цього тижня за матеріалами ДБР суд виніс вирок щодо двох зрадників. Також Бюро направило до суду обвинувачення проти 14 перебіжчиків, ще 4 особам повідомлено про підозру.

За матеріалами ДБР суд призначив 15 років позбавлення волі колишньому начальнику рятувального відділення пожежної частини з Волновасі на Донеччині.

На початку квітня 2022 року, коли місто опинилося під російською окупацією, він добровільно вступив до лав так званого «мнс днр». Чоловік продовжує служити ворогу та бере участь в агітаційних заходах на окупованій території.

Суд визнав його винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

13 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримала колишня співробітниця правоохоронного органу з Куп’янська Харківської області, яка під час окупації міста почала працювати на загарбників.

Спочатку вона була інспектором по роботі з особовим складом, а потім стала «оперуповноваженою пункту міліції» у селищі Шевченкове.

Рішенням суду її визнано винною у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

До 15 років позбавлення волі загрожує колишньому командиру зенітного ракетно-артилерійського дивізіону військової частини з Криму.

Обвинувальний акт проти нього за статтями дезертирство та державна зрада скеровано до суду (ч. 1 ст. 408, ч. 1 ст. 111 КК України).

Підполковник у 2014 році після захоплення окупантами військової частини у АР Крим відмовився передислоковуватися до Миколаєва та присягнув на вірність збройним силам рф.

На посаді начальника протиповітряної оборони окупантів він взяв участь у повномасштабному вторгненні рф на територію України та вже 26 лютого 2022 року отримав поранення під час мінометного обстрілу.

Завершено розслідування щодо екссудді апеляційного суду Луганської області, яка з 2014 року сприяла створенню та роботі судової системи так званої «лнр».

З 2014 року вона увійшла до складу «робочої групи по законотворчій діяльності» так званої «народної ради лнр». У 2018 році подала документи на зайняття посади так званої «судді верховного суду лнр», на яку згодом була призначена указом путіна.

Колишня суддя обвинувачується у публічних закликах до повалення конституційного ладу, захоплення державної влади та колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

За статтею державна зрада судитимуть дев’ять колишніх прокурорів з Криму, які пристали на пропозицію окупаційної влади й почали працювати на загарбників (ч. 1 ст. 111 КК України).

Вони добровільно обійняли посади у незаконно створених «прокуратурах» у Сімферополі, Алушті, Євпаторії, Ялті та Чорноморському району. Експрокурори почали працювати за законами країни-агресора та сприяли формуванню окупаційних органів у тимчасово анексованому Криму.

Скеровано до суду обвинувачення щодо двох правоохоронців зі Старобільська на Луганщині, які після початку російського повномасштабного вторгнення пішли працювати на агресорів.

Чоловіки після окупації міста отримали посади начальника та інспектора «дпс». Вони обвинувачуються у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Передано до суду обвинувачення щодо працівниці правоохоронного органу з Новоайдарського району Луганської області, яка працевлаштувалася до окупаційної «прокуратури».

З лютого 2024 року жінка почала працювати у незаконно створеній «прокуратурі лнр». Вона обвинувачується у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

На Херсонщині ДБР у взаємодії з СБУ затримало колишнього співробітника херсонської колонії, який працював на окупантів до листопада 2022 року. Після звільнення Херсона він вирішив залишитися на підконтрольній Україні території – жив у батьків в одному з селищ Херсонської області та ніде не працював.

ДБР викрило перебіжчика та повідомило йому про підозру у державній зраді та добровільному зайнятті посади у незаконному правоохоронному органі на тимчасово окупованій території (ч. 2 ст. 111 та ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Повідомлено про підозру одному з заступників керівника Територіального управління Служби судової охорони у місті Києві та Київській області.

У 2022 році, на другий день після початку повномасштабного рф, посадовець зібрав особовий склад та надав злочинний наказ щодо здачі вогнепальної зброї та заборони чинити будь-який опір окупантам.

Він заявив, що питання захоплення Києва вже вирішено та визначена особа, яка буде вести перемовини з окупантами.

Фігуранта підозрюють у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

У державній зраді та колабораціонізмі підозрюється експрокурор однієї з окружних прокуратур Луганської області (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

З початком повномасштабного вторгнення рф він добровільно обійняв посаду так званого начальника штабу у «омвд россии «Новоайдарский» та прийняв присягу «сотрудника органов внутренних дел рф».

У державній зраді підозрюється екссуддя апеляційного суду Донецької області, який у 2014 році підтримав створення псевдореспубліки «днр».

В 2017 році він обійняв посаду «судді Будьоновського районного суду Донецька» та почав здійснювати так зване правосуддя від імені «днр». Фігурант брав участь у публічних заходах, які проводились представниками окупаційних ЗМІ, звітував про роботу на засіданнях окупаційної адміністрації.

Нагадаємо, що санкції статей державної зради та колабораціонізму можуть передбачати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Волинська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Харківська, Херсонська обласні прокуратури, Київська міська прокуратура, Миколаївська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону, прокуратура АР Крим та м. Севастополя.

За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя За матеріалами ДБР засуджено двох зрадників, ще 18 перебіжчиків чекають на правосуддя

Джерело